Hvordan avslutte strikking

Et strikketøy er ikke nødvendgigvis ferdig når man har strikket det man ønsker, for så å ha felt av. Det gjenstår fortsatt litt arbeid for å ha avsluttet strikkingen. Hvor mye som gjenstår kommer helt an på hva man strikker, og hvilke teknikker man har brukt. Det man alltid må gjøre er å feste tråder. Men har du for eksempel strikket en genser i fire deler, forstykke, bakstykke og to ermer, må disse fortsatt syes pent sammen. Har du strikket en genser i rundfelling eller raglan trenger du kun å sy sammen armhulene, resten av genseren blir strikket sammen fra brystet og opp.

 

Feste tråder

Å feste tråder er en nødvendighet i et strikkearbeide uansett vanskelighetsgrad. Selvom du kun har strikket et helt enkelt skjerf vil du ha minimum to løse tråder: på begynnelsen ved oppleggskanten, og på slutten ved avfellingskanten. Har du strikket et større arbeide vil du gjerne ha brukt mange nøster garn, og dermed ha flere tråder å feste.
Teknikken du bruker for å feste tråder kommer litt an på hva du har strikket, om det er glattstrikk, rillestrikk, perlestrikk, vrangbord eller flettestrikk. Siden alle disse teknikkene er basert på rett- og vrangmasker, vil du her få tips om hvordan du kan feste tråder så usynlig som mulig i både rettmasker, rillestrikk og vrangbord. Når du har lært dette vil du lett kunne se hvordan du best kan feste tråder i andre teknikker ved å bruke en kombinasjon av disse metodene.

 

Feste tråder i glattstrikk

Når du skal feste tråder i glattstrikk finner du den løse trådenden og snur arbeidet til vrangsiden. Bruk en butt og litt stor nål, målet er ikke å sy gjennom trådene som allerede er der, men å veve garnendene inn så usynlig som mulig. Dette gjør du ved å følge trådene som de ligger på baksiden av arbeidet. Når du skal feste trådenden bruker du baksiden av to rader med masker. Følg trådene som allerede er strikket, og vev trådenden inn i en s-formasjon, altså nesten som et åttetall eller løpende s-formasjon. Gjør dette videre over ca. 10 masker, og klipp så av den siste delen av trådenden så den ikke stikker ut på baksiden. Denne måten å feste tråden på vil være helt usynlig fra forsiden av arbeidet, og vil sørge for at tråden sitter godt. 10 masker vil være mer enn nok for å sørge for at arbeidet ikke vil rakne.

Videoillustrasjon av teknikken finner du her

 

Feste tråder i rillestrikk

Når du skal feste tråder i rillestrikk bruker du samme metode som når du fester tråder i glattstrikk, men du bruker en rad mer med masker. Hvis du kun skulle ha brukt de samme radene som npr du fester tråder i glattstrikk ville du ha endt opp med å måtte bruke forsiden av arbeidet for trådfesting også, siden rillestrikk er å strikke hver rad rett (hvis du strikker frem og tilbake), eller en rad rett og en rad vrang (hvis du strikker rundt og rundt). Det vil si at annenhver høydemaske på baksiden av arbeidet vil være rett eller vrang. Du skal kun bruke vrangmaskene til trådfestingen, som vil si at du bruker annenhver rad. Vev da inn den løse trådenden på samme måte som ved festing av tråd i glattstrikk, og klipp av etter ca. 10 masker. Da sitter tråden godt.

Videoillustrasjon finner du her

 

Feste tråder i vrangbord

Når du skal feste tråder i vrangbord er det, som alltid, viktig å feste trådene på vrangsiden av arbeidet. Det enkleste i en vrangbord er å feste trådenden i rettmaskene på baksiden av arbeidet, altså det som vil være vrangmasker på forsiden av arbeidet. Sy tråden frem til første rettmasken på baksiden. Nå skal du sy oppover langs rettmaskene istedenfor sidelengs som på de andre måtene å feste tråder. Sy diagonalt oppover langs rettmaskene i ytterste ledd i 4-5 masker, snu så arbeidet og sy diagonalt gjennom det andre leddet av maskene på vei nedover. Da vil tråden ligge usynlig oppover og nedover vrangborden.

Videoillustrasjon finner du her

 

Unngå trådfesting

Det finnes et lite triks for å unngå trådfesting fullstendig. Som du skjønner så fort du har festet et par tråder, vever du inn trådenden akkurat som den skulle ha blitt strikket. Så hvorfor ikke strikke med dobbel tråd et lite stykke? Når du nærmer deg slutten av et nøste tar du frem enden av et nytt nøste og strikker med dobbel tråd i ca. 10 masker. Da trenger du ikke å la en lang trådende henge på baksiden av arbeidet, og du slipper trådfestingen i ettertid. Denne teknikken fungerer selvsagt bare om du har tråd av samme farge som tidligere, men det finnes en annen måte å feste tråder i forskjellige farger også. Legg da trådenden på fargen du er ferdig med bak enden på fingeren din, og hent opp fargen du strikker med annenhver gang under eller over fargen du er ferdig med som du ønsker å feste. Gjør dette i 5-10 masker, så sitter den enden godt.

Videoillustrasjon av innveving av forskjellige farger finner du her

 

Montering

Trådfesting er ikke det eneste arbeidet som må til for å avslutte et strikkearbeid, montering må også til. Det finnes flere forskjellige sømmer du kan bruke, og du kan som regel velge fritt den type søm du selv er mest komfortabel med, men det finnes forskjellige sømmer som blir ekstra pene alt ettersom det er sidesøm eller skuldersøm du skal sy.

 

Sidesøm

Hvis du har strikket en genser eller lignende i glattstrikk og skal sy sammen i sidene er en sidesøm det enkleste og peneste du kan bruke. Denne typen søm bruker du fra rettsiden av arbeidet, og du skal sy sammen rett innenfor kantmaskene. Du legger altså kantmaskene side om side, og begynner å sy. Du skal stikke nålen horisontalt gjennom første leddet på den første masken innenfor kantmasken, og ut av det første leddet innenfor kantmasken på den andre delen som du syr sammen. For å finne riktig del av maskene kan du forestille deg en V. Hvis du syr fra høyre mot venstre skal du altså begynne med å stikke nålen gjennom den første streken av denne V’en, altså den som går fra øverst til venstre mot nederst til høyre, for så å stikke nålen ut gjennom den andre delen av masken som går fra nederst til venstre mot øverst til høyre. Så finner du neste maske over og gjør motsatt. Sånn fortsetter du til du har sydd sammen ønsket lengde.

Videoillustrasjon finner du her

 

Skuldersøm

Skuldersøm er en viktig søm å kunne lage pen. For det første synes skuldersømmen veldig godt hvis den ikke er laget pent, og for det andre er det svært ubehagelig å bruke et plagg med en klumpete skuldersøm. Når du skal sy skuldersømmen legger du de to delene du skal sy sammen, forstykket og bakstykket, mot hverandre. Du skal igjen sy sammen fra rettsiden av arbeidet. Når disse to delene ligger mot hverandre der toppen av skulderen er stikker du nålen fra baksiden inn midt inn i en maske, altså på toppen av denne fiktive V’en. Stikk deretter nålen inn i den motsatte delen rett utenfor den nederste delen av masken, og ut på den andre siden av V’en for så å stikke nålen tilbake i den andre delen der du først stakk den ut. Nålen skal igjen komme ut øverst i en maske, og sånn fortsetter du til du har sydd sammen hele skuldersømmen. Sømmen vil da se ut som strikkede masker, og være helt usynlig som søm.

Illustrasjonsvideo finner du her

 

Dette høres kanskje komplisert ut for en nybegynner, og det gjelder å holde tunga rett i munnen den første gangen du gjør det. Det beste tipset jeg kan gi deg er å ha et godt arbeidslys, god arbeidsro, og nok med tid. Hvis du er nøye på å avslutte strikkingen og monteringen ordentlig den første gangen vil det bli lettere den neste gangen når det sitter i fingrene. Og jo flere ganger du prøver, jo lettere blir det til slutt.

Lykke til, og god strikkekveld!

2/5 - (7 votes)
Publisert:
2/5 - (7 votes)