Hvordan lage fårikål

Fårikål ble på 70-tallet kåret til nasjonalrett i Norge av lytterne til Nitimen, og det er en rett særdeles mange av oss føler vi må ha hver høst. Det som kan virke litt merkelig for oss nordmenn er at det kan virke som om retten faktisk ikke er helt norsk allikevel. Det er først mot slutten av 1800-tallet at vi har oppskrifter på fårikål, eller »faar i kaal», i norske kokebøker. Det blir også sagt at fårikålen oppsto i bymiljøer som var sterkt påvirket av dansk, både i språk og kultur. Men hvordan lager man egentlig fårikål? Fårikål er en rett som består av lam eller sau (fårekjøtt), hodekål, hel sort pepper og vann. Eventuelt brukes litt hvetemel som jevning for å få en litt tykkere saus. Retten serveres så med kokte poteter.

 

Oppskrift på fårikål

Til fire porsjoner trenger du:

  • 1,5 kg fårekjøtt
  • 1,5 kg hodekål
  • 4 ts hel pepper
  • 2 ts salt
  • 3 dl vann
  • Evt. 1-2 ss hvetemel til jevning

Skjær hodekålen i båter. Legg så kål og fårekjøtt lagvis i en gryte. Pass på at du legger kjøtt med fettsiden ned på bunn. Strø litt salt og pepper mellom hvert lag. Hvis du ønsker å tykne sausen kan du også strø litt hvetemel mellom lagene. Hell så på vann, og kok opp. Når gryten har kokt opp setter du ned varmen og lar fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt og løsner fra benet. Dette vil som regel ta minimum 2 timer. Server rett fra gryten med nykokte poteter.

Et godt tips er å la fårikålen trekke på svak varme hele dagen. Den bli bare bedre jo lenger smakene får satt seg, så ikke vær redd for å la den trekke lenge. Pass isåfall på å sjekke at det er nok vann i gryta, og hell eventuelt litt mer vann i hvis du er redd fårikålen kan svi seg.

Enklere middag får du virkelig ikke. Vel bekomme.

5/5 - (1 vote)
Publisert:
5/5 - (1 vote)