Hvordan lage lapper

Lapper er en norsk rørebasert kake som minner litt om amerikanske pannekaker i konsistens og i fasong. Lapper er en særdeles populær turmat, kanskje nettopp fordi det er så enkelt å lage lapper på primus. ‘Stekepannen’ på en primus er nærmest laget for å lage lapper, og siden de er så raske å steke får alle kose seg med nystekte lapper samtidig. Ta med litt skivet brunost, litt syltetøy og rømme, og vips så kan alle spise lapper akkurat sånn som de liker dem.

 

Oppskrift på lapper

  • 4 dl hvetemel
  • 3 dl melk
  • 5 egg
  • 0,5 dl sukker
  • 3 ss smør
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts bakepulver

Smelt smøret og bland så alle ingrediensene til en jevn røre. Dette kan godt gjøres med en stavmikser, eller i en foodprocessor, så du blir kvitt alle klumpene. La så røren svelle i minimum 15 minutter. Smelt litt smør i en stekepanne på medium varme og legg i små klatter med røre, du skal få plass til 3-4 lapper i en normalt stor stekepanne. Når røren har stivnet på overflaten, etter 1-2 minutter, er det på tide å snu lappene. Stek dem til de har fått fin farge på den andre siden også. Server så med smør og brunost, syltetøy og rømme, eller kanskje litt rørte bær?

 

Glutenfrie lapper

Det er flere og flere som har cøliaki eller redusert toleranse for gluten, men det trenger ikke å bety at du ikke skal kunne spise lapper! Så her er også en oppskrift på glutenfrie lapper.

  • 3 egg
  • 5 dl melk
  • 0,5 beger vaniljekesam
  • 2 ss rapsolje
  • 1 ss sirup
  • 1 ts bakepulver
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 0,5 dl glutenfrie havregryn
  • lyst glutenfritt mel

Bland først alle de våte ingrediensene, tilsett så alt det tørre bortsett fra det glutenfrie melet. Havregrynene vil absorbere ganske mye væske, så det er greit å vente noen minutter før du tilsetter melet. Npr røren har svellet i et par minutter tilsetter du det glutenfriet melet litt etter litt til du synes du har en god og tykk røre. Varm så en stekepanne og smelt litt smør i pannen på middels varme. Hell så i små lapper med en øse og stek til de er gylne på hver side, 1-2 minutter på hver side.

 

Sveler

Mange mener at lapper og sveler er det samme, men dette er ikke sant. Hevemiddelet i sveler er natron eller hjortetakksalt, og det er dette som gir dem den karakteristiske smaken. Hevemiddelet i lapper er bakepulver. I tillegg er sveler mye større enn lapper, selvom flere velger å lage sveler på størrelse med lapper. For sikkerhetsskyld skal du også få oppskrift på sveler, slik at du selv kan se, og ikke minst smake, forskjellen på lapper og sveler.

  • Til ca 8-10 sveler
  • 2 egg
  • 1 dl sukker
  • 3 dl kulturmelk/kefir
  • 4 dl hvetemel
  • 1 ts natron
  • 1 kryddermål salt

Visp egg og sukker godt. Tilsett så melken før du sikter mel, natron og salt inn i røren. Visp det til en glatt røre. Dette kan godt gjøres med en stavmikser eller i en foodprocessor, sånn som lappene også kan blandes, for å bli kvitt alle klumpene. La så røren svelle i minimum 15 minutter. Varm så opp en stekepanne på medium varme, og smelt litt smør i pannen. Legg på en god øse med røre i pannen og stek til svelen er gylden, et par minutter på hver side. Svelene kan serveres slik som lappene gjøres, men smør og brunost, syltetøy og rømme, eller akkurat slik som du foretrekker dem.

Vel bekomme!

2.4/5 - (5 votes)
Publisert:
2.4/5 - (5 votes)