Hvordan steke biff

Det finnes ikke noe bedre enn en perfekt stekt biff, men hvis den blir feil stekt i forhold til hvordan du liker den blir det rett og slett bare feil. Alt er lett når du vet hvordan du skal gjøre det, og dette gjelder også for biff. Skal du steke biff til gjester er det greit å spørre dem hvordan de liker biffen sin. Steker du biffen perfekt til alle gjestene i et middagsselskap, vil de aller fleste bli ganske imponert! Her skal du få lære hvordan du steker en biff perfekt i alle temperaturer.

 

Biffoppskrift

Et par stykker godt kjøtt
ca. 2 ss. margarin, smør eller olje til steking
Salt og nykvernet pepper til krydder.

 

Slik steker du en perfekt biff

Som med all annen mat er det aller viktigste å ha gode råvarer. Kjøp et par deilige stykker indrefilet, entrecote, eller den typen kjøtt du ønsker. Pass på at alle stykkene er ca. like tykke, gjerne 2-3 cm. La så kjøttet ligge i romtemperatur i minimum 30 minutter. Kjøttet blir aller best hvis det ikke er avkjølt når du skal steke det. Bruk så en god stekepanne, og relativt høy varme. Mens du lar pannen varme seg godt (før du legger i stekefettet) tørker du av kjøttstykkene med litt kjøkkenrull, og krydrer dem lett. Du kan godt variere krydderet etter egen smak, salt og pepper er bare basiskrydrene! Legg så fettet i stekepannen. Bruker du smør eller margarin skal du la det brune seg lett til det lukter lett nøtteaktig. Bruker du olje kan du sjekke at temperaturen er riktig ved å stikke en tresleiv i oljen. Freser den godt rundt sleiven, er oljen varm nok. Legg så i kjøttet. Husk at det er best å bare legge i et par kjøttstykker om gangen for å ikke senke varmen i stekepannen for mye. Her kommer så det store trikset i forhold til steketid:

1. For en lett stekt biff (rare) steker du kjøttet ca. 1 min. på hver side.
2. For en medium stekt biff steker du kjøttet over sterk varme til det såvidt begynner å piple saft ut av kjøttet. Saften skal fortsatt være blodig, ellers blir biffen overstekt. Snu så biffen og stek til det begynner å piple ut på den andre siden.
3. For en gjennomstekt biff (well-done) steker du biffen over sterk varme i ca. 1 minutt på hver siden, og så i ca. 4 minutter på hver side over svak varme. Snu biffen ofte.

Etter at du har stekt biffen etter ønsket temperatur, tar du kjøttet ut av pannen og lar det hvile under litt aliminiumsfolie i et par minutter.

VIDEO: Slik steker du en perfekt biff

 

Håndtesten

Det finnes en annen måte å finne ut av steketemperaturene, men denne testen kommer litt an på hvor sterke eller svake hendene dine er, ettersom alle hender vil kjennes litt forskjellige ut.

1. Rå: Hold en hånd åpen og avslappet med håndflaten opp, og bruk pekefingeren på den andre hånden for å kjenne på muskelen som går ut i tommelen din, ved bunnen av håndflaten. Pass på at hånden er avslappet. Du kan enkelt sjekke om det kjennes riktig ut hvis du kjenner på kjøttet og hånden din før du steker kjøttet. Da får du en god følelse av hvordan rått kjøtt kjennes ut.
2. Lite stekt (rare): Press pekefingeren og tommelen din lett mot hverandre, mens du kjenner med pekefingeren på den andre hånden på samme delen av hånden som med rått kjøtt. Tommelmuskelen skal da kjennes litt strammere ut enn med åpen hånd, men fortsatt gi etter litt.
3. Lett-medium stekt (medium-rare): Press langefingeren og tommelen din lett mot hverandre, og kjenn på tommelmuskelen. Sånn skal lett-medium stekt kjøtt kjennes ut.
4. Medium stekt: Press ringefingeren og tommelen din lett mot hverandre. Tommelmuskelen skal være litt strammere for hvert steg, og sånn den kjennes ut nå, skal gi deg medium stekt biff.
5. Godt stekt (well-done): Press lillefingeren og tommelen din lett mot hverandre. Nå skal tommelmuskelen kjennes relativt stram ut, og ikke gi etter. Kjennes kjøttet ditt slik ut når du kjenner på det, har du stekt en godt stekt biff.

Alle liker biffen sin litt forskjellig, og neste gang du skal servere biff til gjester vil du nå vite hvordan du kan steke biff perfekt etter hver enkelt gjests ønske. Husk at når kjøttet viler under aliminiumsfolien etter steking vil det ettersteke litt, så ikke stek det ene minuttet lenger »bare for sikkerhetsskyld». Sett deg nå til bords, og nyt en perfekt biff.

5/5 - (1 vote)
Publisert:
5/5 - (1 vote)