Hvordan bli brun

En vakker, solbrun hud er noe vi alle ønsker, spesielt etter de lange vintermånedene. Mange føler de har blek og gusten hud etter så mange måneder uten å kjenne sola varme på armer og ben, og vil derfor få farge fortest mulig når de først har muligheten. Dette er ikke nødvendigvis det beste du kan gjøre for huden, siden en kjapp brunfarge ikke nødvendigvis er den sunneste for huden din. Blek hud trenger ofte litt ekstra preparering før den er klar for å soles, og den trenger enda mer etterbehandling for å passe på at fargen blir sittende, og huden fortsatt føles smidig og myk.

Feilen mange gjør er å gjøre sitt beste for å få mest mulig farge på kortest tid når sola først titter frem. Dette skjer spesielt ofte på påskefjellet der det er så lett å sette seg i solveggen uten noen form for beskyttelse for huden. Den lyse huden vil da bli ekstra fort brent, ikke bare på grunn av mangel på solfaktor, men også på grunn av at snøen reflekterer solstrålene, og du vil derfor bli utsatt for flere solstråler enn om det ikke hadde vært snø. Da sier det seg selv at det er veldig lett å bli brent. Og når du først har blitt rød er du allerede godt brent, og da er det for sent for huden: den har allerede blitt skadet.

 

Hvordan bli brun på en effektiv og lite skadelig måte?

Det er ikke til å gjemme bort under en stol at det aller beste for huden er å holde seg borte fra sola, eller å bruke kraftig solfaktor for å blokkere ut så mange stråler som mulig. Men de aller fleste av oss foretrekker fortsatt en gyllen hudfarge selv om vi vet at det ikke er det aller beste for oss. Hvordan kan man da bli brunere uten å skade huden for mye?

Det aller viktigste er forarbeidet og etterarbeidet du gjør hele året rundt. Rens huden godt både morgen og kveld, ihvertfall huden på ansikt og hals. Dette gir et godt grunnlag for fargen. Du kan godt også bruke en god skrubb og eksfoliere huden, siden dette fjerner døde hudceller og dermed fargen setter seg derfor på de nye hudcellene istedenfor at den må jobbe seg gjennom de gamle hudcellene. Dette kan gjøres på hele kroppen, men pass på at du bruker en egnet skrubb for ansiktshud og hals ettersom huden på disse områdene er spesielt følsomme.

I tillegg er det viktig å tilføre huden mye fuktighet. Smør huden godt både morgen og kveld, helst etter at du har renset den. Da vil huden holdes myk, jevn og sunn. Du kan gjerne bruke en ‘tan maximizer’-krem, som skal hjelpe på å booste brunfargen. I tillegg til fuktighetskrem er det også viktig å bruke solfaktor. Bruk minimum SPF 15, og smør huden en halvtime før du skal ut i sola, da rekker kremen å trekke godt inn i huden. Før fargen har begynt å sette seg skal du aller helst bruke SPF 30, og så heller gå ned til SPF 15-20 når huden har blitt vant til å være i sola. Husk å smøre deg ofte, ikke bare en gang om dagen. Det tar kanskje litt lenger tid før du blir brun, men brunfargen vil sitte bedre, lengre og huden vil holde seg sunnere.

 

Hva med betakaroten?

Betakaroten, eller β-karoten, er et naturlig fargestoff som tilhører karoten-familien og som finnes naturlig i planter og grønnsaker. Grønnsakene med høyest naturlig innhold av karoten og betakaroten er gulrøtter, gresskar og søtpoteter, og det er dette fargestoffet som gir dem den karakteristiske oransjefargen. Når betakaroten blir tilsatt som fargestoff i mat, går det under navnet E160a. Siden betakaroten kan omdannes til aktivt Vitamin A, blir det ofte kalt for Vitamin A, et vitamin som er særdeles viktig for synsprosessen. Det er en stor sammenheng mellom innholdet av karoten og fargeutvikling, selv i planter og grønnsaker, og det vises til at en høy jordtemperatur ofte vil gi mørkere gulrøtter, mens en kald og fuktig sesong gjerne gir blekere gulrøtter.

Flere hudleger og ernæringsfysiologer bekrefter at betakaroten faktisk gir en dypere brunfarge, og det å ta kosttilskudd eller spise mat med mye betakaroten vil øke sjansene for en dypere brunfarge. Derfor, ønsker du å bli brun fort er det bare å kjøpe en bunt med gulrøtter og kose seg. Sunt er det jo også, så da kan det jo ikke skade!

 

Bli brun uten sol

Flere og flere ønsker å være snill mot huden sin og derfor ikke sole seg for mye, men dette vil ikke nødvendigvis si at de ikke ønsker å ha en gyllen hud. Det finnes flere måter å bli brun på uten sol, og den første vi alle tenker på er selvfølgelig selvbruning. Reglene for selvbruning er faktisk ganske like som reglene for en sunn brunfarge. Det aller viktigste er hvordan du pleier huden før selvbruningen. Du må sørge for at huden er eksfoliert og godt smurt i flere dager før du bruker selvbruning for å få et optimalt resultat. Tørr hud vil nemlig ta opp kremen ujevnt, og du vil dermed også se ujevn ut i fargen, men skjolder og misfarging.

Når du først skal smøre deg inn med selvbruningskremen blir det aller penest resultat dersom du smører deg inn med lange, jevne tak. Pass på at kremen blir påført jevnt i alle kriker og kroker, det vil synes ekstra godt dersom det ikke er jevnt rundt fingre, tær og armhuler. Et godt triks for en jevn farge i disse områdene er å smøre litt fuktighetskrem mellom fingre og tær, og litt under armene og på knærne så disse områdene ikke bli ekstra mørke.

Etter at hele deg har blir godt innsmurt er det viktig å la huden tørke godt. Beregn ihvertfall 10-15 minutter tørketid før du kler på deg. Hvis du kler på deg før huden er tørr kan klærne trekke til seg fuktigheten fra selvbruningskremen og bli misfargete, men fargen på huden din vil også bli ujevn og skjoldete. Har du dårlig tid kan du enten stille deg foran en vifte, eller bruke en hårføner med kaldluft eller veldig lav varme til å tørke huden din med.

Husk å bruke en egen selvbruner for ansikt og hals ettersom det er en annen hudtype som trenger egne preparater.

Et alternativ til selvbruningskrem er farget krem som ikke setter seg i huden, men som vaskes av om kvelden når du renser huden. Disse kremene finnes både til kropp og ansikt.

En annen av de aller mest vanlige måtene å bli brun uten sol er selvfølgelig solarium. Dette bør man definitivt være forsiktig med ettersom det er minst like skadelig for huden som å sole seg i sola. Ofte er det enda litt farligere siden særdeles få bruker beskyttelse i solarium og utsetter dermed huden ekstra for hudkreft. Skal du absolutt bruke solarium bør du huske å bruke SPF, like mye som du gjør til daglig i sola, og ikke ligg mer enn maks 20 minutter av gangen. Aller helst skal du begynne på 10 minutter fram til huden din har fått en jevn farge.

For noen er solarium veldig viktig, og det er vist at sol hjelper godt blant annet for de som sliter med eksem eller psoriasis, og disse personene er anbefalt korte turer i solarium spesielt i vinterhalvåret når det er vanskelig å få sol naturlig.

I tillegg til disse metodene for å bli brun uten sol har det blitt svært populært å dra til en salong for å få en spray tan. En spray tan er en solfri bruning som sprayes jevnt over hele kroppen. Som med selvbruningskrem er dette en type kjemikalier i krem- eller sprayform som fordeles på kroppen for å gi et inntrykk av brun hud. De aller fleste typer selvbruning inneholder DHA (Dihydroxiaceton) som reagerer på hudens naturlige aminosyrer ved applikasjon. Denne kjemiske reaksjonen, som kalles Maillardreaksjon, skjer i de ytre lagene av døde hudceller, og er grunnen til at holdbarheten er så kort. De døde hudcellene vil fornyes, og fargen forsvinner.

Det kan kanskje høres skummelt ut med en kjemisk reaksjon i hudcellene for å fremstå brun, men i virkeligheten er dette bedre for huden enn å være for mye i solen uten beskyttelse. Det gjøres mye forskning på akkurat dette området, og det utvikles til stadighet nye, bedre og sikrere produkter. Uansett hva slags type brunfarge du er ute etter er det aller viktigste at du beskytter huden og lærer om hva du utsetter den for. Hvem vil vel ende opp som 25-åring med hudkreft fordi man ikke gadd å bruke solfaktor? Plei huden godt og beskytt den mot de farlige solstrålene. Nyt din jevne og sunne brunfarge!

2/5 - (4 votes)
Publisert:
2/5 - (4 votes)