Hvordan bli modell

Drømmer du om å bli modell? Da er du ikke den eneste! Dette er en drøm de aller fleste jenter har på et eller annet tidspunkt i løpet av livet. Heldigvis finnes det flere typer modell man kan bli, som alle har forskjellige krav til hva som kreves av deg både som person og i utseende. Det er stor forskjell på de forskjellige modelltypene, og det finnes både reklamemodeller, motemodeller og glamourmodeller, og alle typene modell er forskjellige. Her får du vite litt om de forskjellige typene modell, og hvordan du kan bli modell i Norge.

 

Reklamemodell

En type modell absolutt alle har mulighet til å bli er reklamemodell. I dette yrket trengs alle type mennesker, store og små, unge og gamle, pene og mindre pene, og alle farger og fasonger. Alle modellbyråer vil ha et arkiv med reklamemodeller, og noen av byråene vil også foreta casting spesielt til reklamefilmer og spillefilmer. Ofte vil reklamebransjen ha helt normale mennesker i sine kampanjer, og de trenger derfor alle typer mennesker. Dette vil også si at det kan være langt mellom oppdragene, og betalingen vil også variere kraftig alt etter hvor lenge bildene eller filmene skal vises, hva det reklameres for og hvilke produkter det reklameres for. Det enkleste å gjøre med tanke på å bli reklamemodell er å ta kontakt med et modellbyrå eller castingbyrå og si at du ønsker å bli reklamemodell. Husk å spesifisere at du ønsker å drive med reklame siden de ellers kan avvise deg fort hvis du ikke oppfyller alle kravene som finnes for å bli motemodell. Du kan også registrere deg i Wannabe-basen (https://www.aktivioslo.no/hva-slags-jobber-kan-du-fa/), en database for barn, ungdom og voksne i Oslo som ønsker å prøve seg som modell, skuespiller eller statist. De har alliert seg med flere modellbyråer, castingbyråer, teatre og produksjonsselskaper som ønsker kontakt med håpefulle talenter.

 

Motemodell

For å bli motemodell er det flere meget spesifikke krav du må oppfylle. Dette er krav du ikke kan gjøre så mye med dersom du ikke oppfyller kravene fra naturens side, siden kravene er fysiske. For jenter er kravene at du må være minimum 173 cm høy, men helst over 175 cm, passe inn i størrelse 36/38, men helst størrelse 36 for internasjonale plagg, og være mellom 14 og 20 år ved oppstart, men helst 15-17 år. For gutter er kravene at du må være mellom 182 og 190 cm høy, bruke størrelse 50/52 (dvs. M/L) og være mellom 16 og 20 år gammel.

Dersom du oppfyller disse kravene er det det første steget til å bli motemodell. Men dessverre er det ikke bare de størrelsesmessige kravene som teller. Størrelsen er veldig viktig siden du som modell er ansett som en kleshenger som skal vise frem klærne best mulig. Proposjonene dine er derfor også viktige, i tillegg til at du, ihvertfall hvis du skal bli fotomodell, bør ha et spesielt utseende. Du må ha et utseende folk vil huske. Ofte vil dette være små ting som mellomrom mellom tennene, fregner, store øyne eller andre fysiske kjennetegn. Du må også se sunn og frisk ut, så et sunt kosthold og regelmessig trening er viktig.

Dersom du fortsatt oppfyller alle kravene er det første steget å ta kontakt med et seriøst modellbyrå, gjerne flere seriøse modellbyråer. Dersom du har en mulighet i denne bransjen vil de vise interesse. Send gjerne inn bilder til byråene når du tar kontakt. Da er det greit med noen forskjellige typer bilder. De kan gjerne være amatørbilder, og du skal helst være usminket, eller bruke veldig lite sminke. Kroppsnære plagg eller undertøy er greit for å vise frem figuren din. Det er tross alt dette de er interesserte i. Send inn bilder av ansikt forfra og i profil, i tillegg til helfigursbilder forfra og i profil. Slik vil byråene få et riktig bilde av hele deg. Hvis du blir plukket opp på gaten og tilbudt gratis prøvefotografering er dette en av de store fallgruvene, og det er mest sannsynlig for godt til å være sant. Få derfor kortet til den interesserte personen, ta kontakt med et motebyrå og hør om dette er regnet som en seriøs person i bransjen!

Husk at dette ikke er den best betalte jobben frem til du er etablert og bransjen kjenner til deg. Du må ofte nøye deg med luselønn til å begynne med, men dersom du er en etablert modell i Norge kan du etterhvert tjene rundt 3000 kr dagen. Dersom du blir plukket opp av et internasjonalt anerkjent modellbyrå vil du ha en større sjanse for å bli kjent utover landegrensen, og også en mulighet til å tjene godt på jobben.

 

Glamourmodell

Dersom du ønsker å bli glamourmodell er det ingen rett eller gal vei å gå. Det virker ikke som det er noen typisk oppskrift på hvordan man skal gå frem for å bli glamourmodell. Det som er sikkert er at de kravene som stilles for motemodeller er langt fra de kravene som stilles for glamourmodeller. Man trenger ikke å være en spesiellt høyde, og man skal gjerne ha litt former. Det kan hende en fotograf plukker deg opp på gaten og spør deg om en prøvefotografering, eller du kan selv ta bilder og sende inn til de forskjellige mannebladene. Du kan også melde deg på konkurranser som ‘Årets ansikt’ eller lignende konkurranser. Det er derimot flere ting du må spørre deg selv om før du velger å bli glamourmodell, blant annet om dette virkelig er noe du ønsker, hvor grensene dine går, om du kommer til å angre senere i livet, og hvordan du takler venner og familie i forhold til valget av dette yrket. Dette er spørsmål kun du selv kan svare på, og som du bør tenke gjennom før du velger å bli glamourmodell. De forskjellige bladene kan stille forskjellige krav, og da er det godt å vite hvor dine grenser går så du kan gi et klart svar på om dette går over grensen din eller ikke. Det finnes for eksempel blader som krever toppløsbilder av modellene sine. Dersom du har bestemt deg for at du vil ta lettkleddbilder, men ikke toppløsbilder, er dette noe du må stå på. Ikke la noen presse deg til å ta bilder du ikke er klar for, og vit hvor grensen din går!

For en oversikt over kravene til de forskjellige mannfolkbladene og hva kravene for de forskjellige bladene er, anbefaler jeg å gå på LilleFrekke Event Models sin blogg og lese innlegget om ‘Hvordan bli modell for et magasin?’ på denne linken

Uansett hva slags type modell du ønsker å bli håper jeg du nå vet litt mer om hvordan du skal gå frem. Lykke til på eventyret ditt!

1.7/5 - (6 votes)
Publisert:
1.7/5 - (6 votes)