Hvordan bytte fastlege

Føler du at du ikke blir hørt? Er det aldri ledig time hos fastlegen din? Da er det kanskje på tide å bytte fastlege. Fastlegeordningen som ble innført i 2001 sørget for at det ble kommunenes ansvar å besørge nødvendig helsehjelp for sine innbyggere. I den forbindelse fikk alle innbyggere tildelt sin egen fastlege. Ikke alle derimot vet hvordan man bytter denne dersom man ikke er fornøyd eller helt enkelt skal flytte. Å ha fastlege i feil by om man f.eks har flyttet for å studere kan på enkelte legekontor medføre at man ikke får tildelt time. Å bytte fastlege derimot er veldig enkelt.

 

Slik bytter du fastlege

Det er HELFO som administrerer og er ansvarlige for ordningen. På deres hjemmesider kan du enkelt bytte fastlege til en annen om ønskelig. Du har mulighet til å bytte fastlege to ganger årlig, i tillegg kan du bytte dersom du flytter, om fastlegen din slutter eller om fastlegen reduserer antallet pasienter på listen sin. Du kan fritt velge mellom fastleger som har ledig plass på sin liste, men fastlegeordningen gir ikke anledning til å sette seg på venteliste hos en fastlege som har full liste. Er det en spesifikk lege du ønsker å gå til, som dessverre har full liste, kan det lønne seg å sjekke innom med jevne mellomrom. Du har ikke krav på å få gå til en spesifikk lege.

Den enkleste måten å bytte fastlege på er på nettet. På HELFO sine sider finner du listen over alle fastlegene sortert etter fylke og kommune, og du vil også se hvilke som har ledige plasser. Du vil også kunne bytte direkte her ved å logge inn med MinID, BankID, Buypass eller Commfides. Dersom du ikke har anledning til å bytte fastlege på nettet kan du ringe HELFO på telefon 810 59 000. I alle tilfeller må du ha ditt fødselsnummer klart. Du kan også reservere deg mot at noen skal kunne endre fastlege på nettet for deg ved å ringe samme telefonnummer.
Det som er viktig å merke seg ved bytting av fastlege er at journalen din ikke blir automatisk overført. Dette må du selv ta initiativ til ovenfor din tidligere lege og du må også forvente at legen tar betalt for dette. Dette beløpet kan heller ikke føres på egenandelskortet. Dersom du mot formodning ikke får fastlege av kommunen du bor i, kan du klage til kommunelegen.

4.5/5 - (2 votes)
Publisert:
4.5/5 - (2 votes)