Hvordan få langt hår

Det er mange som drømmer om langt og sunt hår. Men hvordan kan man egentlig få langt hår, og ikke minst, få langt hår fort? Det tipset vi alle har hørt mest er at jo oftere du klipper håret, jo fortere vil du få langt hår.

Dette er delvis en myte som mange frisører bruker for å få deg raskt tilbake i frisørstolen, og dermed tjene mer penger, men det er også delvis sant. Du trenger ikke å klippe håret ofte for å få langt hår, men du må stusse tupper som er slitt og splittet for at de ikke skal splittes lenger opp så håret blir svakere enn det trenger å være. Men håret vil ikke vokse fortere hvis du klipper det ofte.

 

Hårets vekstfaser

Håret er rett og slett et dødt materiale som vokser ut av hodebunnen din. Derfor vil ikke veksten stimuleres ved å klippe det. Håret har derimot flere vekstfaser. Omtrent 90% av håret ditt er i vekstfase til ethvert tidspunkt. Denne vekstfasen varer mellom 2 og 6 år, før hårstråene går inn i en hvilefase som vil vare i 2-3 måneder før hårstrået faller av. I selve vekstfasen vokser hvert enkelt hårstrå i gjennomsnitt ca 1 cm i måneden. Så hvor langt håret ditt blir kommer helt an på din gjennomsnittlige hårvekst og hvor lang hårets vekstperiode er. Vekstfasen blir styrt av hormoner, og vil derfor ikke bli påvirket av hårklipp.

 

Sunt kosthold påvirker det meste

Et sunt kosthold vil påvirke så og si alt som har med kroppen din å gjøre, også hårvekst. Dette er ikke nødvendigvis fordi håret ditt vil vokse mer ved et sunt kosthold, men heller fordi det kan bli sterkere og dermed ikke slites like fort som ved et usunt kosthold. De viktigste matvarene du kan spise for håret ditt er sunt fett, proteiner, frukt og grønnsaker, vitaminer, mineraler og rikelig med vann.

Sunt fett finner du i flere matvarer, blant annet laks, avokado, nøtter og frø, i tillegg til gode matoljer som olivenolje eller rapsolje. Fisk, kylling, egg og meieriprodukter vil i tillegg gi deg rikelig med proteiner. Frukt og grønt vil gi deg det meste du trenger av både vitaminer og mineraler, men husk på å spise variert, for forskjellige frukter, bær og grønnsaker vil gi deg forskjellige vitaminer og mineraler. Og som med de fleste andre råd om et sunt kosthold gjelder også regelen med rikelig med vann for et godt og sunt hår. Hvis du syns vann blir litt kjedelig i lengden kan du legge i en skive sitron eller lime, litt urter (mynte er kjempegodt i vann), eller hvorfor ikke kombinere bær og vann? Jordbær og blåbær gir en god smak til vannet, og gir deg samtidig rikelig med mineraler og vitaminer.

 

Tips til å få langt hår på kort tid

  • Selvom det er kroppen din som bestemmer hvor langt hår du kommer til å få, er det en del ting du kan gjøre selv for å gi håret ditt det beste utgangspunktet som går an. Disse tipsene vil styrke håret ditt og derfor gi hårstråene dine mindre sjanse for å brekke for tidlig.
  • Et riktig kosthold. Dette er viktig for å gi håret ditt et godt utgangspunkt før det vokser ut av hårsekken.
  • Invester i gode produkter. Invester i gode og riktige produkter som er tilpasset ditt hår. En god sjampo med nøytral ph-verdi vil minske sjansen for at skjellaget i håret åpnes og slites for tidlig.
  • Hårkur. Du bør også investere i en god hårkur, og kure håret så ofte du kan, minimum en gang i uken. Dette vil gi håret ditt mye næring, og er spesielt viktig dersom du ofte bruker varmeverktøy på håret, som rettetang, krølltang eller hårføner. Hårkuren skal brukes etter sjampo og før balsam, når håret er mest mottakelig for næringen. Kjøp gjerne en god hurtigkur, disse skal kun sitte i 3-5 minutter, og kan derfor lett brukes mens du dusjer.
  • Olje. En god olje for håret vil også trenge inn i håret og gi mye god næring. Et absolutt must hvis du ønsker å få langt hår raskt.
  • Bruk myke børster med naturbust. De er snillere mot håret og du vil unngå at mange hårstrå brekker når du grer det. Unngå å gre vått hår, siden håret er på sitt svakeste når det er vått.
  • Solbeskyttelse er også veldig viktig, spesielt hvis håret ditt utsettes for mye sol eller du bader mye i klorbasseng.

I tillegg til disse tipsene er det to ting til som vil hjelpe håret ditt å vokse seg sunt og dermed langt. For det første må du huske at du må vaske håret sjeldnere, spesielt hvis du ikke bruker oljer og kurer. Når du vasker håret vil de naturlige oljene i håret forsvinne. Hvis du ønsker et sunt hår holder det å vaske håret to-tre ganger i uken. Dersom du er vant til å vaske håret hver dag vil det høres veldig lite ut, men ta det gradvis.

Begynn med å vaske håret annenhver dag, og bare fukte det de andre dagene, og bygg gradvis opp din toleranse for sjeldnere hårvask. Plutselig høres to-tre ganger i uka veldig rimelig ut.
Det siste tipset vil høres sært ut, spesielt med tanke på begynnelsen på denne artikkelen. Klipp håret før tuppene kjennes ut som de splitter seg. Dette trenger ikke å være så ofte som du tror. Vanligvis vil du ikke trenge å klippe håret oftere enn hver tredje til sjette måned, og derfor langt fra så ofte mange frisører ønsker deg tilbake i stolen.

Nå er det bare å sette i gang med et sunt kosthold, investere i de riktige produktene og kutte ned på varmestylingen, så skal du se at håret ditt plutselig vokser seg langt og sunt.

Lykke til!

2.3/5 - (6 votes)
Publisert:
2.3/5 - (6 votes)