Hvordan felle av masker

Det er fire ting som er essensielle å kunne når man skal strikke: legge opp masker, strikke rettmasker, strikke vrangmasker og å felle av masker. Kan man disse fire tingene kan man strikke det meste, og så heller lære seg flere teknikker etterhvert som man har fått teken på dette.

Når man har strikket så langt som man ønsker, eller som oppskriften du følger sier at du skal strikke er det på tide å felle av. Det vil si at man skal feste maskene som ikke lenger skal strikkes fra strikkepinnene på en måte som gjør at det ikke rakner, og som gir en fin kant på et avsluttet arbeid.

Når man skal felle av masker er det flere metoder for å gjøre dette. Her skal jeg lære deg et par forskjellige metoder, både den enkleste måten, felle av i vrangbord og en såkalt elastisk avfelling, ofte kalt i-cord på grunn av formen som blir laget på avfellingskanten.
Alle metodene kan brukes både på vanlige pinner og på rundpinner. Ofte er alt du trenger av strikkepinner rundpinner i forskjellige størrelser siden du både kan strikke rundt og rundt på dem, men også frem og tilbake. Og til ermer og sokker, hvor oppskriftene gjerne sier at du skal bruke strømpepinner kan du heller bruke en lang rundpinne med bøyelig vaier, og bruke magic loop-metoden. Jeg bruker kun rundpinner, med mindre jeg skal strikke babysokker eller andre småting, hvor de minste strikkepinnene på 10 cm, holder lenge. Dette vil altså si at å felle av masker på rundpinner gjøres på akkurat samme måte som å felle av masker med vanlige strikkepinner. Strikker du rundt og rundt begynner du avfellingen på den første masken i runden.

Vanlig avfelling (enkel)

Det som er viktig å huske på når du skal felle av masker er at du ikke feller av for stramt. Dette er spesielt viktig hvis du lager en halskant, siden hodet faktisk skal få plass til å komme gjennom halsåpningen, men prøv å alltid få en god avfelling som ikke er for stram, men heller ikke for løs. Et godt tips er å bruke en pinnestørrelse tykkere enn du har strikket med, siden det er veldig lett å stramme til litt ekstra ved avfelling.

Ved vanlig avfelling strikker du først to masker. Skal du felle av fra rettsiden eller med rillestrikk (to pinner frem og tilbake med rettmasker blir til en rille), strikker du to rettmasker og trekker den første masken over den andre. Da har du felt én maske. Du skal fortsatt ha én maske igjen på høyre strikkepinne, mens de resterende maskene er på venstre strikkepinne. Når du skal felle av neste maske trenger du bare å strikke én maske før du drar den første masken som satt igjen på pinnen over den siste du strikket. Sånn fortsetter du til du ikke har flere masker igjen. Du vil til slutt sitte igjen med én maske på høyre strikkepinne. Du klipper av tråden så du har nok garn igjen til å feste tråden til slutt (ca. 20 cm.), drar den siste masken litt ut, flr du trekker den løse tråden gjennom masken. Da blir den siste masken til en liten knute på slutten av arbeidet.

Hvis du skal felle av fra vrangsiden gjør du akkurat det samme som beskrevet, men du strikke vrangmasker istedenfor rettmasker.

Du finner en illustrasjonsvideo her:

 

Avfelling i vrangbord

Avfelling i vrangbord er like lett som vanlig avfelling. Alt du trenger å gjøre forskjellig er at du strikker både rett- og vrangmasker. Hvis vrangborden har blitt strikket i 1 rett, 1 vrang, fortsetter du slik når du skal felle av med rettmasker over rettmasker og vrangmasker over vrangmasker samtidig som du feller av som beskrevet over. Så hvis vrangborden er 1 rett, 1 vrang gjør du da slik: Strikk en rettmaske og en vrangmaske. Trekk rettmasken over vrangmasken. Strikk så en rettmaske til og trekk vrangmasken over rettmasken. Sånn fortsetter du til du ikke har flere masker igjen, klipp av tråden, og trekk den gjennom den siste masken. Husk å felle av litt løst eller bruke en tykkere pinne på avfellingen så den ikke blir for stram. Når du feller av i vrangbord vil avfellingskanten se litt bølgete ut, akkurat som vrangborden. En vrangbordskan er gjerne litt mer elastisk enn en avfellingskant i bare rett- eller vrangmasker.

Hvis du vil se en illustrasjonsvideo, finner du den på:

 

Elastisk avfelling (i-cord)

Elastisk avfelling er en måte å felle av masker på som gir en kant som ser ut som den har blitt strikket liggende i forhold til resten av arbeidet. På engelsk heter den i-cord, siden den blir seende ut som en lang -i-. Dette er en veldig elastisk og fin kant, som passer veldig godt til tepper, luer strikket ovenfra og ned, sokker strikket fra tå og opp, eller til halskant på gensere eller topper. Du trenger litt mer garn enn til vanlig avfelling.

Elastisk avfelling går ut på at du legger opp to nye masker på begynnelsen av avfellingen, strikker to rett, feller én maske ved å strikke to masker vridd sammen (gjennom det bakre maskeleddet istedenfor det fremste som vanlig ved rettmasker) før du flytter de tre maskene på høyre pinne tilbake på den venstre pinnen. Så strikker du to masker, to masker vridd sammen, flytt de tre maskene tilbake på venstre pinne. Ved å gjøre dette vil du både strikke masker og felle av masker samtidig. Ved å flytte maskene tilbake på venstre pinne vil du strikke hver maske tre ganger, og avfellingskanten blir da god og elastisk.

En fin måte å legge opp to masker på på begynnelsen av denne elastiske avfelling er elastisk opplegg. Du lager en ny maske ved å trekke tråden mellom de to fremste maskene på venstre pinne med den høyre pinnen og hekte fremst på venstre pinne. Dette gjentar du en gang til, men da mellom den nye masken du nettopp har laget, og det som var den første masken på pinnen, altså det som nå er det to fremste maskene på venstre pinne. Så begynner du avfellingen som forklart over ved å strikke to masker, strikke to masker vridd sammen, flytte de tre maskene over på venstre pinne igjen, og gjenta til du ikke har flere masker igjen. De siste to maskene strikker du vridd sammen, klipper av tråden og drar gjennom den siste masken.

En fin instruksjonsvideo finner du her:

 

Lykke til!

2.4/5 - (8 votes)
Publisert:
2.4/5 - (8 votes)