Hvordan fjerne kviser

Hvem har vel ikke slitt med kviser opp gjennom tenårene? Kviser er en helt naturlig del av hverdagen til ungdom over hele verden, og noen sliter også med kviser i voksen alder. Det er få ting som kan ødelegge en ellers god dag like mye som en svær kvise midt i ansiktet gjør! Derfor er det mange av oss som gjerne kunne tenkt seg å vite hvordan man kan bli kvitt kviser.

 

Tannkremtrikset

Vi har vel alle hørt kjerringrådet om at tannkrem skal få vekk kviser fort, faktisk over natta. Dessverre stemmer ikke dette rådet helt. Blant de troende blir det sagt at det er fluoren i tannkremen som tørker ut kvisen, og at man derfor skal dekke kvisen med fluorholdig tannkrem flr man legger seg. Det viser seg derimot at dette faktisk er helt motstridende hva ekspertene sier. Fluor vil definitivt ikke tørke ut kvisen, og det viser seg at fluor faktisk kan fremprovosere kviser. Så det kan nok være lurt å holde seg til å putte tannkrem på tannbørsten!

 

Fjerne kviser i ansiktet

Det å få vekk kviser fort er nok dessverre ikke så enkelt. Det er flere ting man må gjøre over lengre tid for å bli kvitt kvisene, og det er heller å regne som et maraton enn en sprint. Flere tror at kviser kommer av feil kosthold eller dårlig hygiene. Dette viser seg å være helt feil, og den eneste matvaren som muligens kan ha sammenheng med kviser er melk. Men det er ingen bevis for at det å slutte å drikke melk vil fjerne kvisene.

Derimot er det noen typer medisiner som kan forårsake kviser, som stereoider, litium og noen epilepsimedisiner. Disse medisinene får man som oftest av gode grunner, og man bør definitivt ikke slutte på medisinene for å bli kvitt kvisene. Den mest effektive behandlingen mot kviser (Isotretinoin) er reseptbelagt, og man får den kun hos legen. Hvis man skjemmes stort av akne er det derfor lurt å snakke med fastlegen sin om problemet, så man kan få effektiv medisin mot plagene.

 

Kosmetikkakne

Mange bruker sminke for å dekke over plagene. Dette kan i seg selv faktisk skape en egen type akne, som blir kalt kosmetikkakne. Denne diagnosen blir gitt når det er tydelig at kvisene har blitt fremprovosert av overdreven kosmetikkbruk. Det er derfor lurt å holde seg unna mest mulig sminke når man har mest problemer, og heller passe på å rense huden godt og gi den mye luft.

 

Dette kan du gjøre for å hindre kviser

Kviser blir ofte satt i sammenheng med fet hud. Dette er ikke nødvendigvis sant, men de med fet hud er ekstra utsatt for uren hud, og må derfor være ekstra nøye med rensing av huden. Det positive med fet hud er at huden er ekstra robust, og vil derfor være mindre utsatt for rynker med årene. Den hudtypen som faktisk er mest utsatt for kviser er de med tørr overhud. Ved tørr overhud, som alle hudtyper kan få av forskjellige grunner, vil underhuden kompensere med ekstra talgproduksjon.

Det er fire ting du kan gjøre for å motvirke uren hud og kviser. For det første bør du prøve å redusere talgproduksjonen. Ved å senke talgproduksjonen vil du fjerne fet og blank hud, i tillegg til å gi bakteriene i huden mindre næring. Ingredienser som kan hemme talgproduksjonen er flere, blant annet gjærekstrakt, hestekastanjeekstrakt, svovel og ylang ylang.

For det andre er det viktig å eksfoliere, og fjerne døde hudceller. De døde hudcellene kan klistre seg fast i huden og tilstoppe porene, som igjen vil føre til kviser og akne. Det er derfor viktig med et godt renseregime som også inneholder en ansiktsskrubb. Spør på apoteket eller hos en hudpleier, kjøp en god skrubb og bruk daglig.

For det tredje bør du gjøre det du kan for å motvirke bakterier. Ved å hindre bakterievekst i hudoverflaten vil du også kunne forhindre årsaken til kviseutbrudd.

For det fjerde er det viktig å motvirke betennelser. Dersom du har fått et kraftig kviseutbrudd finnes det anti-inflammatoriske kremer du kan få kjøpt reseptfritt på apoteket. Dette gjelder både for å få vekk kviser i ansiktet og for å få vekk kviser på ryggen. Disse kremene vil bidra til å fjerne betennelsen i huden og starte helingsprosessen.

 

Råd

Det er flere ting du kan gjøre hjemme for å hindre kviseutbrudd, eller hindre at utbruddene blir kraftigere enn de trenger å være. Det finnes flere hjemmeprodukter du kan bruke. Spør en hudlege eller apoteker om hjelp til å finne de produktene som er best for deg. I tillegg er det særdeles viktig at du ikke plukker på kvisene. Dette vil bare øke betennelsen, i tillegg til faren for arr. Og dessverre er det ikke så lett å fjerne arr etter kviser. Du bør også unngå å svømme i klor. Akne kan bli fremprovosert eller forverret av å bade i klorvann. Det er en av grunnene til at profesjonelle svømmere ofte har akne på ryggen. Vær nøye med rensing av huden, og pass på at du renser huden to ganger etter hverandre. Først for å fjerne sminke og annen forurensing som har blitt oppsamlet i huden utpver dagen, for så å rense for hudens skyld. Du bør igjen være nøye på at produktene du bruker er de riktige for din hudtype.

 

Kviser på ryggen

Det er også mange som får kviser på ryggen. Siden dette er lettere å gjemme bort er det ofte et mindre belyst tema. De samme rådene gjelder for kviser på ryggen som kviser i ansiktet, men det er nok ikke så lett å få til for eksempel rens av huden på ryggen selv. Derfor er det første rådet for å fjerne kviser på ryggen å finne seg en partner. Det kan være hvem som helst som du føler deg trygg på, og gjerne en person som har samme problemet selv. Da kan dere rense ryggene hverandres og dermed hjelper dere hverandre. Det finnes både renseprodukter og eksfoliater til kroppsbruk, og det er vel verdt å investere i et godt produkt.

 

Fjerne arr etter kviser

Mange av de som har hatt kviser i løpet av livet vil også ha fått arr etter kvisene. Det er ikke nødvendigvis sånn at de som har slitt mest med kviser vil få de største arrene, iblant vil de som nesten ikke ha kviser også få kraftige arr. Men kan man fjerne kvisearr? Det kan man dessverre ikke, i følge hudspesialister, men det er flere ting man kan gjøre for å fjerne synligheten av arrene etter kviser. For det første er det viktig å holde seg unna sol når arret er helt nytt, da soling av huden kan gjøre arret mye mer synlig. I tillegg finnes det flere hjemmebehandlinger av huden, som ofte inneholder syre og derfor vil føre til økt fornying av huden. Dette kan gjøre arrene mindre synlige, men ikke fjerne dem helt. Hjemmebehandlingene er ofte mildere enn de du får utført i salong, og vil derfor også ta lenger tid før du ser tydelig effekt. Dersom du ønsker et raskere resultat bør du gå til en hudlege, eller hudpleiesalong, for å utført en kraftig behandling. Dette kan du gjøre både for å få vekk arr etter kviser i ansiktet og for å få vekk arr etter kviser på ryggen. De vil nok aldri forsvinne helt, men de vil bli mye mindre synlige enn de er nå.

Lykke til!

3.1/5 - (15 votes)
Publisert:
3.1/5 - (15 votes)