Hvordan fjerne rødvinsflekker

Vi har vel alle opplevd det. En god middag, en hyggelig fest, en flaske vin, en ny kjole eller en hvit skjorte. Det som må skje skjer jo selvfølgelig. Hvit skjorte, rød flekk. Heldigvis trenger ikke dette å være slutten på skjorten eller kjolen, det finnes mange triks som kan fjerne flekken i løpet av kort tid. Har du en god flekkfjerner hjemme kan du la flekken sitte til du kommer hjem for så å la flekkfjerneren sitte i en times tid før du vasker plagget som vaskeanvisningen sier. Men husk at de plaggene som ikke kan vaskes i maskin eller for hånd heller ikke vil tåle flekkfjerner. Ikke fortvil, det kan godt hende at renseriet ditt fortsatt vil kunne redde plagget! Men hvis du ikke vil gå rundt med en rødvinsflekk resten av festen eller middagen, skal du her få en guide til de vanligste tipsene man finner, og et par litt mer uvanlige tips.

 

Salt

En av de vanligste tipsene du hører om er å bruke salt. Tanken bak dette tipset er at saltet absorberer fuktigheten i rødvinen, og dermed fjerner flekken. Det viktigste å huske på med dette tipset er at du ikke må gni på flekken, men heller dytte saltet godt ned i flekken. La det så sitte på i et par minutter før du heller av saltet. Så legger du plagget i bløt og lar det så tørke.
Men fungerer dette egentlig? Man ser tydelig at flekken blekner og at saltet absorberer mye av rødvinen. Men flekken fjernes ikke helt. Den blir tydelig mindre synlig, men ikke helt borte. Dette kan derfor anses som et godt nødhjelpstips for å redde kvelden, men du må nok fortsatt frem med flekkfjerneren eller ta turen til renseriet.

 

Club soda

Dette er også et av de gode, gamle tipsene man alltid hører om. Hell club soda eller tonic over flekken, og kullsyren i vannet vil fjerne flekken. Siden tipset sier at du skal helle på til flekken blir helt borte trenger du mest sannsynlig ganske godt med club soda/tonic.
Resultatet er dessverre ikke mye å skryte av. Du kan helle så mye du bare ønsker, men flekken vil nok neppe fjernes. Anbefales definitivt ikke.

 

Zalo

Flytende oppvaskmiddel fungerer til all verdens rare flekker, og det vil jo ikke være rart om det fungerer på rødvinsflekker også. Alt du trenger å gjøre er å sprute på en god slump med oppvaskmiddel, la sitte i 20-40 sekunder, gni lett på flekken og rense under rennende varmtvann. Dette tipset fungerer på leppestift og alskens matflekker. Det store spørsmålet er om oppvaskmiddel fungerer på flekker som ikke er fettbaserte.
Dette er et tips som fungerer langt bedre enn man skulle tro! Et tips som er godt å huske på når du er på fest, for hvem har vel ikke oppvaskmiddel hjemme? Det eneste negative er at plagget blir ganske vått, så det er litt vanskelig å gjøre mens det fortsatt er på. Spør om du kan låne en genser mens du renser flekken, for så å føne plagget med en hårføner, så er du tilbake på fest i løpet av 10 minutter!

 

Lemon wipes

Dette er et tips jeg tilfeldigvis fikk i et bryllup for ikke lenge siden. Jeg hadde ny kjole, grønn med en hvit sløyfe under bysten. Under middagen greide naboen min å søle rødvin nedover hele den hvite sløyfen. Smådesperat løp jeg til toalettet for å prøve å unngå at vinen rant overalt. Der traff jeg på en dame som hadde tipset klart: lemon wipes. Alt man trenger å gjøre er å forsiktig massere disse våtserviettene på flekken, og i løpet av et par minutter vil sitronsyren bleke flekken helt. Flekken ble helt borte i løpet av et par minutter, plagget var fortsatt tørt, kjolen måtte ikke av, og kvelden var reddet.

Dette er definitivt det beste tipset jeg har til å fjerne rødvinsflekker raskt, billig og enkelt. Nå drar jeg aldri på fest uten lemon wipes i veska! Dette kan til og med brukes til å fjerne rødvinsflekker fra tepper, siden du ikke trenger å skylle av noe som helst etterpå. Det eneste negative med dette tipset er at siden det er sitronsyren som fungerer ved å bleke flekken bør det bare brukes på hvitt, ikke på farger som kan blekes. Men til farger har vi jo funnet ut at oppvaskmiddel vil fungere flott. Så da vet du alt du trenger for å fjerne rødvinsflekker fra kjoler, skjorter og tepper. Ta med den et par våtservietter, og vit at det alltid finnes oppvaskmiddel hjemme hos andre. Aldri mer rødvinsredd!

4/5 - (2 votes)
Publisert:
4/5 - (2 votes)