Hvordan hekle

Hekling er et godt tradisjonsrikt håndarbeid, og i det siste er det flere og flere som ønsker å lære seg å hekle. Spesielt på grunn av den populære OL-luen nordmennene hadde i Sotsji-OL. Håndarbeidsteknikken går ut på å lage mønster og former ved hjelp av litt garn og en heklenål. For å variere mønsteret og formene bruker man forskjellige typer heklemasker, som alle er variasjoner av hvor mange ganger man lager kast og drar gjennom en maske. Gjennom løkken som da oppstår lager man en ny maske, og sånn fortsetter man i ønsket lengde og form.

Hekling heter »crochet» på engelsk, som kommer fra det franske ordet »croc» som betyr en krok eller hake, og viser til formen på heklekroken. Man trenger bare én heklekrok til et arbeid, men man vil måtte variere størrelsen på kroken i forhold til garnet man ønsker å bruke.

 

Heklemasker

Det finnes mange forskjellige typer heklemasker, og hver heklemaske har sin egen forkortelse som brukes i hekleoppskrifter. Det er derfor viktig å ikke bare vite hva masken heter, men også forkortelsen. De vanligste heklemaskene med forkortelser er:

Luftmaske (lm), kjedemaske (km), fastmaske (fm), halvstav (hst), stav (st) og dobbelstav (dst).

Ønsker du en kort illustrasjonsvideo av alle heklemaskene, finner du det her

 

Luftmaske

En luftmaske er den enkleste typen heklemaske som man alltid bruker til å begynne et hvert heklearbeid med. Aller først lager man en løkke på tråden som du setter på heklekroken. Deretter legger du tråden rundt kroken og drar den gjennom løkken. Da har du laget en luftmaske. Dette kan du gjøre til du har ønsket antall luftmasker. En lang rekke luftmasker kalles gjerne en luftmaskekjede, og er gjerne det man starter de aller fleste arbeider med. Når man skal telle antall luftmasker, telles aldri den masken som sitter på heklekroken.

Illustrasjonsvideo av luftmasker finner du her

 

Kjedemaske

Kjedemasker brukes som regel til å feste en luftmaskekjede til en ring. En luftmaskering brukes til begynnelsen på mange vanlige heklearbeider, for eksempel til bestemorsruter. Kjedemasker brukes også til å flytte seg fremover i arbeidet uten å bygge i høyden eller lengden, altså når man trenger å være et annet sted i arbeidet og ønsker å flytte seg uten å måtte kutte tråden. For å lage en luftmaskering lager du først en luftmaskekjede. Mens du har den siste masken på kroken stikker du heklekroken gjennom den aller første masken, kast tråden over og trekk gjennom begge maskene på kroken. Da vil du se at kjeden har blitt til en ring. Skal du bevege deg usynlig frem i arbeidet stikker du heklekorken gjennom neste maske, kast tråden over og trekk den gjennom begge maskene. Gjør dette til du befinner deg på ønsket sted i arbeidet.

Illustrasjonsvideo finner du her

 

Fastmaske

Fastmasker er den synlige masken som bygger minst på høyden eller lengden av arbeidet. Du lager en luftmaskekjede i ønsket lengde, snur arbeidet og stikker kroken gjennom den første masken. Kast tråden over, trekk gjennom den første masken (ikke den masken du først hadde på kroken) gjør et nytt kast over og trekk gjennom begge maskene. Da har du laget en fastmaske.

Illustrasjonsvideo finner du her

 

Halvstav

En halvstav er den synlige masken som bygger nest minst i høyden eller lengden av et arbeid. En halvstav lager du ved å først lage et kast rundt nålen før du stikker den gjennom neste maske. Gjør så et nytt kast på tråden og trekk den gjennom alle tre maskene på heklekroken.

Illustrasjonsvideo finner du her

 

Stav

En av de desidert vanligste heklemaskene er en stavmaske. Denne masken er nesten lik som en halvstav, men istedenfor å dra det siste kastet gjennom alle tre masken vil du trekke den gjennom to masker, lage et nytt kast og så terkke gjennom de siste to maskene. Stegene er altså som følger: lag et kast, stikk kroken gjennom neste maske, lag et nytt kast, trekk kastet gjennom de to første maskene, lag et nytt kast og trekk gjennom de siste to maskene.

Illustrasjonsvideo finner du her

 

Dobbelstav

Dobbelstav er nesten som en stav, men med et ekstra kast og dermed også et ekstra steg, som gjør at masken bygger litt mer høyde i arbeidet enn en vanlig stav. Gjør to kast, stikk kroken gjennom neste maske, gjør et nytt kast, trekk gjennom den første maskene. Da har du 4 masker på kroken. Gjør et nytt kast og trekk gjennom de to første maskene, gjør et nytt kast og trekk gjennom de to første maskene, og gjenta en siste gang. Da har du laget en dobbelstav.

Illustrasjonsvideo finner du her

 

Pjoning

Dersom du ønsker å prøve en annen hekleteknikk kan du prøve pjoning. Pjoning er en heklemetode der du kun bruker kjedemasker, men istedenfor å stikke kroken gjennom begge leddene av den neste masken, hekler du kjedemaskene gjennom bare et ledd av gangen. Ved å hekle gjennom enten det fremre eller bakre maskeleddet vil du få to forskjellige strukturer. Pjoner du noe du skal ha to av, for eksempel håndleddsvarmere eller votter, kan det være greit å begynne på begge samtidig og hekle litt på hver av dem av gangen. Det er nemlig lett å pjone litt strammere enn man ellers hekler og ved å pjone litt og litt på begge vottene/håndleddsvarmere osv. Vil du lettere få dem jevne og like.

Et grunnkurs i pjoning finner du her

 

Bestemorsruter

En vanlig heklemetode er å lage bestemorsruter. Da begynner du med en luftmaskering, ved å hekle 6 luftmasker og feste ringen med en kjedemaske. Deretter lager du tre luftmasker (=1 st), 2 staver, tre luftmasker, *tre staver, tre luftmasker* 3 ganger og fester den siste luftmasken i den tredje (øverste) luftmasken på den første »staven».

Lag kjm til du kommer til første hjørne, og hekle deretter 3 lm (=1 st), 2 st, 3 luftmasker og tre st i første hjørne. Lag to lm over de første 3 st på første siden, og lag 3 st, 3 lm, 3 st i hjørnet. Gjenta til du har kommet rundtm og fest med en km som på forrige runde.

Hekle deretter kjm til første hjørne og gjenta som på forrige runde med 3 st, 3 lm, 3 st. I hvert hjørne, og 3 st over hver 2 lm fra forrige runde, og 2 lm over hver 3 st fra forrige runde. Gjenta til lappene er så store som du ønsker dem. Hekle da så mange bestemorsruter som du lnsker til ditt prosjekt, uansett om det er et teppe, en veske, en vest e.l. Når du skal hekle sammen bestemorsrutene kan du enten hekle sammen med luftmasker i et sikksakk-mønster som her eller du kan hekle sammen med fastmasker fra baksiden gjennom et maskeledd av hver rute, som forklart på denne bloggen

Et annet tips til hva du kan lage av en bestemorsrute er en søt liten koseklut, som du finner oppskrift på gjennom youtube her.

Dette er link til del 1 av oppskriften, del 2 vises link til på slutten av videoen. (OBS, videoen bruker US-engelske uttrykk, se nedenfor for forklaring.)

 

US-engelsk og UK-engelsk

Når du først har fått hekledilla er det vanskelig å kun holde seg til norske oppskrifter, og det finnes mange fine oppskrifter på engelsk. Det som da er greit å vite er at US og UK engelsk bruker veldig forskjellige navn, og to like forkortelser kan bety to forskjellige masker. På UK-engelsk er for eksempel en treble (tr) en stav, mens på US-engelsk er en treble (tr) en dobbelstav.

Her får du et fint oversiktsbilde over de norske, US-engelske og UK-engelske forkortelsene så du lett kan skjønne hva du ser etter.
US-engelske og UK-engelske

Den største forskjellen mellom UK og US-engelske hekleuttrykk er at US-engelsk er det eneste av disse to som bruker sc (single crochet) så ser du forskortelsen sc i en oppskrift vet du at du skal bruke US-engelske uttrykk.

Forkortelsene på US-engelsk står for:
Slip stitch (sl st), chain (ch), single crochet (sc), half double crochet (hdc), double crochet (dc), treble (tr), double treble (dtr).

Forkortelsene på UK-engelsk står for:
Slip stitch (sl st), chain (ch), double crochet (dc), half treble (htr), treble (tr), double treble (dtr), treble treble (ttr).

 

Linker til oppskrifter

Nå som du har lært alle basismaskene kan du bruke dem til akkurat det du ønsker, enten det er å hekle en blomst, hekle lue eller hekle lyslykt.

Oppskrift på blomst finner du her

Oppskrift på den populære OL-lua finner du nederst på siden her

Oppskrift på en enkel lyslyskt med bildeillustrasjon finner du her

Eller hvorfor ikke prøve deg på Maybelle flower-teppe? Oppskrift på hvordan du lager blomstene til lapper finner du her på linken, mens oppskriften til selve blomstene er linket i denne bloggen

God hekledag!

2.3/5 - (7 votes)
Publisert:
2.3/5 - (7 votes)