Hvordan koke asparges

Hva er vel bedre enn deilig asparges som tilbehør til middagen, eller kanskje som en god forrett? Men alle vet hvor leit det er når aspargesen er slapp og overkokt. Derfor skal du nå få et par tips til hvordan du tilbereder aspargesen riktig.

Det finnes forskjellige typer asparges: grønn asparges, hvit asparges og aspargestopper er bare noen av eksemplene, men også de vanligste.

Aspargestoppene trenger ikke mye tilberedning, bare pass på at de ikke har blitt dårlige. Dette ser du enkelt hvis toppen av aspargestoppene har blitt myke og moses lett. Da er de ikke gode lenger. Bortsett fra dette trenger ikke aspargestoppene mer tilberedning før du skal koke dem.

Hvit og grønn asparges trenger litt mer forberedelser. Aller først skal du fjerne den tråe bunnen av aspargesen. Du kan enten kutte av bunnen, eller du kan enkelt brekke dem. Ved å brekke aspargesen vil du se akkurat hvilken del av aspargesen du skal bruke. Dette gjør du enkelt ved å holde i den øverste delen av aspargesen, mens du bøyer den nedre delen til den brekker. Den nederste delen vil du ikke spise. Hvis du brekker én asparges kan du måle opp til resten hvor du bør kutte dem, de brekker gjerne på samme sted. Hvis du velger hvit asparges må du nå skrelle den nedre halvdelen. Støtt da opp med den andre hånden, siden de gjerne brekker lett, og skrell med en asparges- eller potetskreller fra midten og ned. Grønn asparges trenger ikke alltid å skrelles, så med den kan du velge selv.

 

Slik koker du asparges

Nå er du altså klar til å koke aspargesen. Bruk ca. 1 1/2 ss. salt til hver liter vann du lager aspargesen i. Husk at du ikke bør bruke aliminiumskjeler til dette, da de kan gi aspargesen en metallisk smak. Du kan gjerne bruke et par teskjeer sukker i kokevannet for en litt annerledes smak. Kok deretter aspargesen i 2-4 minutter etter hvor tykke de er. Ikke kok dem for lenge, da mister de både smak, tekstur og farge. Kokeprosessen fortsetter gjerne en liten stund etter at de har blitt tatt ut av vannet, så det er bedre å koke litt for kort ennn litt for lenge. Asparges er mye bedre med litt tyggemotstand. Har du valgt hvit asparges er du nå ferdig, men har du valgt grønn asparges må du kjøle ned aspargesen i isvann for å stoppe kokeprosessen. Da er de klare til å serveres.

Hvis du har valgt aspargestopper må du huske at 1-2 minutter gjerne holder i koketid, ettersom de er såpass mye tynnere enn de større aspargesene. Du kan gjerne bare la dem trekke et par ganger i lett saltet vann som har fått et oppkok. Da trenger du ikke å passe tiden like nøye som om du fullkoker dem.

Da har du lært å lage den perfekte asparges. Server gjerne med en béarnaisesaus eller hollandaisesaus. Estragonen i béarnaisesausen er perfekt til en deilig asparges. Vel bekomme!

5/5 - (2 votes)
Publisert:
5/5 - (2 votes)