Brokkoli er rene kraftpluggen av en grønnsak. Den er noe av det sunneste du kan spise i hverdagen, og inneholder store mengder fiber, folat, kalsium og fytokjemikalier, som er helsebringende plantestoffer. Samtidig er brokkoli er den grønnsaken som mange synes det er vanskeligst å tilberede. Her skal vi gi dere en kort innføring i hvordan dere ikke skal koke brokkoli (for det skal dere nemlig ikke).
Som med de fleste grønnsaker så forsvinner de fleste av næringsstoffene dersom man overkoker brokkolien, og mange har nok opplevd å bli sittende igjen med en vass gusjegrønn kvast med noe som ikke smaker noen ting. Å lage brokkoli kan gjøres på 3 forskjellige måter, hvor av ingen av dem er koking. Følger du en av disse bør veien ligge åpen for at du har en sunn, frisk grønnsak å servere til deg selv eller gjestene dine.
1. Trekke brokkoli
• Skjær først av stilkenden på brokkolien.
• Fjern de små bladene som du finner på resten av stilken.
• Skrell brokkolien med en skreller eller kniv
• Skjer den opp i ønsket antall deler (gjerne to eller fire)
• Kok opp vann med litt salt og legg oppi brokkolien. Om du ønsker å beholde ekstra mye av grønnfargen kan du ha oppi litt fruktsalt (Nyco) i kokevannet.
• Gi brokkolien et oppkok. Trekk kjelen av platen og la brokkolien trekke i ca 3 minutter før du heller av vannet.
2. Dampe brokkoli
• Skjær først av stilkenden på brokkolien.
• Fjern de små bladene som du finner på resten av stilken.
• Skrell brokkolien med en skreller eller kniv
• Skjer den opp i ønsket antall deler (gjerne to eller fire)
• Ta en kjele og fyll opp med 1-2 cm vann i bunnen. Dersom du har dampinnsats (fås på IKEA til 29,-) kan du fylle oppi mer vann og legge grønnsakene på risten.
• Sett kjelen på en vanlig plate på høy varme
• Sett på lokk og lage det koke til nesten alt vann er borte eller la det koke tørt (velger du sistnevnte må du følge med på slutten!)
3. Dampe brokkoli i mikrobølgeovnen
• Skjær først av stilkenden på brokkolien.
• Fjern de små bladene som du finner på resten av stilken.
• Skrell brokkolien med en skreller eller kniv
• Skjer den opp i ønsket antall deler (gjerne to eller fire)
• Ha litt vann i bunnen av en skål.
• Ha brokkolibuketter i skålen og dekk til med plastfolie så det blir tett
• Sett det i mikrobølgeovnen på maks styrke i 3-4 minutter
• La det stå i 2-3 minutter før du tar av plastfolien og slipper ut dampen
Lykke til!