Hvordan koke poteter

Å koke poteter er noe alle kan, er det ikke? Det pleide ihvertfall å være det. Men nå i disse travle dager er det flere og flere som ikke lager mat fra bunn av lenger, men heller velger ferdigmat fra butikken. Og da er det ikke så rart at flere lurer på hvordan man koker poteter.

Det er flere faktorer som spiller inn når man skal koke poteter: hvilken type potet det er (nypotet, mandelpotet osv.) og om man koker med eller uten skall. Fordelen med å koke poteter med skallet på er at da beholder man flere av mineralene og vitaminene som finnes i poteten. Hvis man foretrekker poteter uten skall er det også lettere å skrelle poteten etter at den er kokt. Hvis du velger å ha skallet på må du huske å vaske potetene godt så du får vekk all jord, og husk også å fjerne alle groer, disse er ikke gode å ha i maten!

Hovedregelen for å koke poteter er at man legger potetene i en kjele og fyller kjelen med vann til potetene er dekket. Det skal aller helst brukes kaldt vann fra springen. Så saltes vannet godt, og kjelen settes på komfyren. Ja, det vil si at potetene skal være i vannet mens det koker opp, med mindre man koker nypoteter som gjerne skal legges i vannet etter at det har kokt opp. Når vannet er kokt opp skrur man ned varmen, og lar potetene småkoke i ca. 20 minutter. Dette kommer selvfølgelig an på hvor store potetene er, og hvilken type poteter man bruker. Du kjenner med en gaffel eller kniv om potetene er ferdige. Hvis det er lite motstand og de lett glir av gaffelen eller kniven, er de ferdigkokt.

En type potet som trenger litt annen behandling er mandelpoteten. Man koker nemlig ikke mandelpoteter, man lar dem trekke. Hvis du koker mandelpoteter etter oppskriften over så vil de falle helt fra hverandre, og du kommer ikke til å ha en eneste hel potet igjen til slutt. Legg mandelpotetene i en kjele og fyller med kaldt vann til de er dekket. Du velger selv om du vil ha skallet av eller på, men husk å salte vannet godt. Så lar du vannet koke opp, men så snart vannet er kokt opp, skru ned varmen til et minimum og la potetene trekke i det varme vannet. La gjerne lokket stå på, men pass da på at vannet ikke koker. Etter ca. 20 minutter er de klare, men følg med etter at det har gått 10-12 minutter, for ting skjer fort når de først skjer. Mandelpoteten kan gå fra å være helt hard, til perfekt kokt på bare et minutt eller to. Du kjenner om poteten er ferdig ved å stikke en kniv eller gaffel i poteten som med andre typer poteter. Pass på, de deler seg veldig lett!

 

Lag potetsalat kjapt og enkelt

Når du først har fått en perfekt kokt potet er det mange ting du kan gjøre, men en absolutt sommerfavoritt er å lage potetsalat. Det finnes mange deilige oppskrifter, men hvorfor ikke begynne med en tradisjonell potetsalat?

Til 4 porsjoner trenger du:
I underkant av 1 kg. nypotet (ca. ¾ kg passer bra)
Et par dl. lettrømme
½ dl. majones
4 ss. sylteagurk
1 dl. gressløk
1 ss. sitronsaft (eller saften fra ½ sitron)
½ ts. sukker
salt og pepper

Begynn med å vaske og koke potetene som beskrevet over. Til en tradisjonell potetsalat med nypoteter er det godt med skallet på. Kok potetene alt etter størrelsen, de minste trenger nok ikke mer enn 10 min, de andre ca 15 min. Dette gjør du ved å legge de største potetene i bunnen av kjelen, da kokes alle ganske likt. Husk at det skal gjerne være litt motstand i potetene i en potetsalat. Hell av vannet og legg potetene tilbake i kjelen så de damper av seg. I mellomtiden kan du begynne på røren. Bland sukker og sitronsaft sånn at sukkeret blir oppløst. Hakk sylteagurken og gressløken. Bland så alle ingrediensene i en bolle, og smak til med salt og pepper. Kutt potetene i passende biter og vend dem inn i røren. Dette blir godt! Du kan også bruke andre ingredienser, det er bare fantasien som stopper deg! Eple og rød paprika er gode ingredienser som ofte blir brukt.

 

Lage bakt potet på 1-2-3

Du kan gjøre mye annet med poteter enn bare å koke dem, hvorfor ikke bake potetene dine og fylle dem med alle slags godsaker? Fyll den bakte poteten med strimlet skinke, litt ost og en klatt smør eller rømme, og den er et måltid i seg selv, eller du kan ha den bakte poteten som tilbehør til alle slags typer kjøtt. En bakt potet smaker ekstra godt til en perfekt stekt biff!
Bakt potet er like enkelt som å koke poteter, men det tar litt lenger tid. Sett ovnen på 200 grader, vask potetene og pakk dem inn i aluminiumsfolie. Husk at hver enkelt potet skal pakkes separat. La dem deretter stå i ovnen i 1-2 timer, til poteten er mør. Dette sjekker du på samme måte som med de kokte potetene, nemlig ved å stikke en skarp kniv inn i poteten. Er det lite motstand er poteten ferdig. Når potetene er ferdige fjerner du folien, skjærer et kryss gjennom midten og fyller med det du måtte ønske.
En annen måte å bake potetene er å pensle dem med olje og strø litt godt havsalt over, og deretter bake som forklart over.

 

Lage fløtegratinerte poteter

Poteter kan brukes til så mangt, hvorfor ikke prøve fløtegratinerte poteter? Det er mye enklere enn det høres ut. Sett ovnen på 200 grader. Skrell ønsket mengde poteter, skjær dem og eventuelt løk og litt hvitløk i skiver og legg i en smurt, ildfast form. Krydre med salt og pepper, og hell deretter fløte over til potetene så vidt er dekket. Gratiner i ovnen i ca. 30 minutter. Strø litt revet ost over for ekstra smak, og stek videre i 15 minutter til osten har fått en gylden farge. Husk at steketiden kan variere etter hvor tykke skiver du har skåret.

Kos deg!

2.6/5 - (5 votes)
Publisert:
2.6/5 - (5 votes)