Hvordan koke ris

Å koke ris er en av tingene man bør kunne for alltid å ha muligheten til å ha et enkelt og godt tilbehør til alle slags retter. Ris passer perfekt til fisk, kjøtt og alle slags vegetarretter. Selv om det finnes mange typer ris finnes det en hovedregel for hvordan du kan koke ris.

Man bruker som regel dobbelt så mye vann i forhold til ris, dvs. at skal du koke 1 dl. ris, bruker du 2 dl. vann. Det første du gjør er å måle opp vann, salte lett og sette til oppkok. Aller helst bruker du kaldt vann fra springen. Når vannet er kokt opp skrur du ned varmen og heller i risen. Rør forsiktig rundt, og la deretter risen småkoke i 15-20 minutter.
Et godt tips er om du lar risen koke i litt over halve tiden, tar gryten av platen og lar risen trekke resten av tiden, ca. 10 minutter koking og 10 minutter trekking. Da unngår du at risen brenner seg. Hvis du velger å la risen trekke resten av tiden kan du gjerne la lokket stå på for å unngå at risen mister varmen for fort.

Det finnes derimot en del tips du kan bruke for å variere risen etter eget ønske. Mange velger å først skylle risen i vann, da blir den mindre klebrig. Dette kan gjøres med både kaldt og varmt vann. Du kan også bløtlegge risen før koking, da blir riskornene større og koketiden kortes ned. Ellers kan du også velge å surre risen i litt smør før koking, det gir både smak og risen klargjøres for koking og korter ned på koketiden.

Du kan også tilsette smør, olje eller litt krydder i gryten mens risen koker, dette gir også deilig smak, og du får uendelig med valg om hvordan risen skal smake. Gjøres dette er det greit å tenke over hvilke krydder som er brukt i resten av måltidet, så risen passer til resten. Har du valgt å koke risen i alle 15-20 minuttene, kan du med stort hell la risen stå i et par minutter før servering. Den blir da litt luftigere etter som vannet dampes av.

 

Koke basmati eller jasminris

Det finnes flere typer ris, som alle krever litt forskjellig behandling. De to vanligste typene man finner i butikken er gjerne basmatiris og jasminris. Basmatiris er en deilig langkornet, hvit ris, med god smak. Jasminris er en også langkornet, hvit ristype som blir lett og luftig, med deilig duft og smak. Jasmin- og basmatiris kan godt varieres med hverandre ettersom de er relativt like i konsistens og smak. Basmatirisen kan du gjerne koke etter oppskriften over. Skal du koke jasminris kan du gjøre det følgende:

Skyll risen godt før du koker den, det klargjør risen for koking. Finn frem en tykkbunnet kjele. Mål deretter opp dobbelt så mye vann som ris, ha i risen og salt vannet. Kok opp på sterk varme, uten lokk. Skru deretter ned varmen og rør rundt. Sett på et tett lokk og la risen småkoke i ca 15-20 minutter før du tar kjelen av varmen og lar risen trekke videre i 10 minutter med lokket på. Før servering kan du røre godt rundt så risen blir god og luftig.

 

Hvordan koke sushiris

Noe som er i vinden for tiden er hjemmelaget sushi, og til hjemmelaget sushi trenger man selvfølgelig sushiris. Det aller første du må tenke på er hvilken type ris du bruker, det er nemlig svært viktig at du bruker kortkornet ris til dette, ellers vil ikke risen klebre seg slik som det er nødvendig for at sushien skal holde seg sammen.

Begynn med å skylle risen godt gjentatte ganger i en bolle fram til skyllevannet er helt klart. La deretter risen renne av seg i et dørslag i ca 30 minutter. Kok deretter risen etter oppskrift over (dvs. dobbelt så mye vann som ris), men la først vann, salt og ris stå i gryten i 20-30 minutter, dette klargjør risen for koking. Når risen er ferdig lar du den stå og lufte seg i ihvertfall 15 minutter. Mens risen avkjøles kan du klargjøre sushi-eddiken (sushi-zu). Oppskriften er enkel:

 

0,8 dl. riseddik

3 ss. sukker

1 ss. salt

 

Bland ingrediensene i en stekepanne og rør over lav varme til sukkeret er oppløst. La deretter sushi-eddiken avkjøles. Spre deretter risen utover en stor tallerken, eller en stor bolle, husk at eddiken vil reagere med metall, så pass på å bruke en annen type bolle/tallerken, aller best er det hvis du kan bruke en bolle/tallerken av tre. Spre eddiken jevnt over risen og rør inn med kjappe bevegelser. Pass på at du ikke knuser risen, den skal være luftig og klebrig. Dette kan med fordel gjøres under kjøkkenviften sånn at fuktigheten i risen forsvinner kjappest mulig samtidig som den kjøles ned. Risen vil nå ha skinne lett. Aller best er det om du kan bruke risen med en gang. Denne risen kan brukes til alle typer sushi du ønsker, så finn oppskriften du aller helst vil ha, eller lag din egen variant. Det er kun fantasien som kan stoppe deg!

Se video:

1.7/5 - (8 votes)
Publisert:
1.7/5 - (8 votes)