Hvordan lage brun saus

Brun saus brukes til så mangt, og de aller fleste har gode minner fra kjøttkaker i brun saus. Alle typer sauser går an å kjøpe ferdig nå, men en ordentlig hjemmelaget saus er jo så mye bedre enn en posesaus. Og når det er så enkelt som det er å lage brun saus fra bunnen av, hvorfor kjøpe en posesaus?

 

Oppskrift på brun saus

Til 4 porsjoner trenger du:

2,5 ss. smør
4 ss. hvetemel
4 dl. kjøttkraft
Salt og pepper

Smelt og brun smøret på lav varme. Putt i melet, og rør godt til jevningen har blitt lys nøttebrun. Det vil ta litt tid, men det er mye bedre enn å svi smøret, da må du nemlig begynne helt fra begynnelsen av! Husk å røre jevnt. Spe med kjøttkraft litt og litt. Du kan gjerne bruke kraft fra buljongterninger. Rør ut klumpene mellom hver gang du sper med kraften. Kok opp og la sausen småkoke. Smak så til med salt og pepper til du har fått den smaken du ønsker. La sausen koke i 10-15 minutter så smakene setter seg godt.

 

Variasjoner
Det finnes flere måter å variere brunsaus på, alt etter ditt eget ønske og hva du skal ha sausen til. Det som blir ekstra godt er å bruke kraft eller sjysaus fra kjøttet eller fuglen du skal ha sausen til. Da kombineres smakene godt. Ønsker du en vegetarsaus, kan du enten bruke grønnsaksbuljong eller kraften fra rehydrering av tørkede grønnsaker. Har du plukket og tørket traktkantarell, gir dette en god naturlig smak på sausen. Du kan også legge i en klump med rømme eller fløte for en fyldigere smak, eller du kan variere smaken med forskjellige krydder, tørkede bær, balsamico-eddik eller rødvinseddik, litt rips- eller tyttebærgelé, eller litt ekte geitost. Smaken kan varieres fra en helt standard brun saus til en spennende saus med ekstra smak.

Skal du ha den brune sausen til kjøttkaker er det ekstra godt om du lar kjøttkakene koke med i sausen for å få frem alle smakene. Server så med poteter, grønnsaker og et godt tyttebærsyltetøy.

Det er kun fantasien som stopper deg med smaksettingen, så sett igang og eksperimenter.

5/5 - (1 vote)
Publisert:
5/5 - (1 vote)