Hvordan lage ertestuing

Ertestuing er et tradisjonelt norsk tilbehør til flere retter, spesielt fiskeretter eller kjøttkaker. Det norske kjøkkenet har lang tradisjon med stuede grønnsaker som tilbehør til maten. Stuing brukes om et tilbehør der en type grønnsaker har blitt kokt godt og tilsatt en jevning av mel og smør til det ser ut som en grøtlignende masse, en mos eller en mos med litt biter i. Stuinger kan også bestå av andre ingredienser enn grønnsaker, som for eksempel rotfrukter, sopp, kjøtt eller frukt. Disse stuingene er også veldig gode, men nå skal du lære hvordan du skal lage ertestuing. Det er veldig enkelt, du trenger få ingredienser, men du trenger god tid. For å lage ertestuing brukes som regel tørkede grønn erter. Det tar derfor en god stund å lage ertestuing siden de tørkede ertene først må bløtlegges i ca et halvt døgn.

 

Oppskrift på ertestuing

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 3 dl. tørkede grønne erter
  • 1 ss. mel
  • 1 ss. hvetemel
  • 1 dl. melk
  • 1 ts. sukker
  • Salt og pepper

Legg de tørkede ertene i en gryte i kaldt vann. Pass på at vannet dekker ertene godt. La de så ligge i vannbadet over natta.

Neste dag siler du av vannet, heller ertene tilbake i gryten og dekker dem med kaldt vann på nytt. Pass på at ertene akkurat blir dekket av vannet. Kok ertene møre, det vil ta ca. 30-40 min. Hvis vannet koker bort heller du bare på mer vann, det viktige er at de er dekket gjennom hele kokeprosessen for at de skal bli jevnt møre.

Mens ertene koker lager du en jevning av smør, mel og melk. Smelt smøret og rør inn melet. Pass på at varmen ikke er for høy. Jevningen brenner seg lett. Sørg også for at det ikke blir noen klumper i jevningen, den skal være, som navnet tilsier, jevn. Hell deretter i melken og rør godt. Det skal ikke være noen klumper.

Når ertene er ferdigkokte rører du jevningen godt inn i ertene, og lar dem koke videre i fem minutter. Smak så til med sukker, salt og pepper.

Så enkelt kan det altså være å lage ertestuing. Vel bekomme!

3.7/5 - (3 votes)
Publisert:
3.7/5 - (3 votes)