Hvordan lage geleshots

Geleshots er den perfekte kombinasjon av barndommens gleder og den voksne verden, en leken dessert (eller drink) som kun er for voksne. Geleshots er rett og slett gele der deler av vannet har blitt byttet ut med alkohol, og dermed er det en alkoholholdig dessert. Geleshots (eller jello shots som det ofte blir kalt) serveres gjerne i små glass, aller helst av plast så man kan skvise ut den siste resten av geleen, og drikkes som et shot: en slurk og ferdig. Vi er vel mange som har prøvd oss på å lage gele shots gjennom årene, og det er vel ikke alle forsøk som har vært like heldige. Problemet er ofte at man har for mye alkohol i forhold til vann, og siden alkohol ikke fryser blir man stående igjen med en halvstivnet gugge som smaker altfor mye alkohol. Derfor er det viktig å passe på blandingsnivået og heller ha mange, litt svakere shots enn få, og altfor sterke shots.

 

Hvor mye vann i forhold til alkohol?

Disse shotsene lages som regel gjennom pulverbasert gele, altså halvfabrikat, som vil fortelle hvor mye væske som skal brukes. Så gjelder det altså å få riktig mengde alkohol til vann for å lage det perfekte geleshottet. Det er her mange tar feil, for de tenker at alkohol er alkohol, men styrken på alkoholen du velger har mye å si for hvor mye vann du skal ha i forhold til alkohol. Her skal du få en oversikt over det perfekte forholdet mellom alkohol og vann i et geleshot:

 • 390 ml. alkohol opp til 20% til 90 ml. vann.
 • 300 ml. alkohol opp til 45% til 180 ml. vann.
 • 180 ml. alkohol over 45% til 300 ml. vann.

 

Oppskrift på geleshot (standard)
Du trenger:

 • små plastikkglass
 • bakespray
 • gelepulver
 • vann (til alkoholblanding etter oversikt)
 • alkohol (gjerne en smaksløs alkohol som vodka eller rom)

Mål opp vann og alkohol i riktig blandingsforhold fra oversikten over og sett riktig mengde alkohol til kjøling. Alkoholen settes til kjøling fordi den etterpå skal blandes med varmt vann, og hvis ikke alkoholen er kald vil store deler fordampes og shottet blir svakere. Vann koker på 100 grader celsius, mens alkohol fordamper på 78,5 grader celsius, så det er viktig at temperaturen når disse ingrediensene blandes er lavere enn 78,5 grader. Pass på at du til sammen har riktig mengde væske i forhold til gelepulveret ditt, ca. 5 dl.

Kok opp vann. Når vannet koker tar du det av platen og heller i gelepulveret. Rør godt til alt pulveret er oppløst.

Før den avkjølte alkoholen skal blandes i er det greit om geleblandingen har kjølt seg ganske godt også. Sett derfor gjerne kjelen i kaldt vann, men husk da å røre rundt så den ikke stivner i bunn. Når du ikke lenger brenner deg på blandingen kan du helle i den avkjølte alkoholen.

Før du heller blandingen i shotteglassene kan det være lurt å bruke en bakespray og spraye lett i glassene, da vil shottet gli ut mye lettere når det har stivnet. Husk å bruke en smaksfri spray, og spray veldig lett i glassene. Du kan også sette ispinner i hvert enkelt shot for å lettere få dem ut. Fordel så blandingen jevnt og sett dem i kjøleskap til de har stivnet, ca. 2-4 timer.

Da er det bare å servere og kose seg!

 

Appelsinbåtshot

Ønsker du en litt mer spennende type shot kan du lage et geleshot som ser ut som en appelsinbåt. Pass da på at du kjøper appelsingele så det ser så ekte ut som mulig.

Til denne typen geleshot trenger du:

 • et nett med appelsiner (antall kommer litt an på størrelsen på appelsinene)
 • gelepulver
 • vann
 • alkohol

Du skal følge akkurat samme fremgangsmåte som over, men istedenfor å bruke shotteglass til geleshottet, brukes appelsinene som skjæres i båter og du kan spise rett ut av dem.

Skjær appelsinene i to, og skrap ut alt kjøttet med en skje. Pass på at du ikke lager hull i skallet for da vil geleblandingen renne ut. Hell så geleblandingen i hver halvdel av appelsinene og sett dem i kjøleskapet over natta. Det kan være lurt å bruke en muffinspanne eller lignende å sette appelsinhalvdelene i, så de ikke faller. Selvom geleen vil stivne i løpet av noen timer er det lurt å la den stå i kjøleskapet over natta så den ikke faller fra hverandre når du skjærer i den. Neste dag skjærer du hver halvdel i tre deler, og det er bare å spise dem ut av skallet.

 

Geleshots i lag

Det finnes en hel haug med ideer om hva du kan gjøre med geleshots. Et enkelt googlesøk vil gi den en drøss med ideer. Hvorfor ikke prøve et lagvis geleshot? Du kan lage et i rødt, hvitt og blått til 17. mai, eller kanskjerødt og grønt til jul? Du følger samme oppskrift som over, men istedenfor å fylle shotteglassene helt med en smak/farge fyller du dem bare 1/3 eller 1/2 alt etter hvor mange farger du ønsker å bruke. Husk at geleen må stivne helt mellom hvert lag, så dette vil ta mye lenger tid enn det tar å lage ensfargete geleshots.

 

Geleshots med ekte frukt

Du kan også prøve et geleshot med ekte frukt. Følg samme oppskrift som over, men legg i et par blåbær eller et kirsebær eller lignende før du heller i geleen. Husk å si fra til gjestene at du har gjort dette så de husker å tygge shottet. Dette er spesielt viktig hvis du bruker kirsebær eller et annet bær med stein!

Det finnes uendelige ideer for hva du kan gjøre med geleshots. Lek deg frem til ditt eegn signaturshot, og imponer vennene dine gang på gang. Men husk, et geleshot er like fullt et shot som de man ellers får, så spis dem med måte!

3.4/5 - (16 votes)
Publisert:
3.4/5 - (16 votes)