Hvordan lage guacamole

Guacamole er en avokadobasert dipp som stammer tilbake til aztekerne i Mexico. Den har nå en stor plass i mexicansk cuisine, og har i tillegg blitt en større og større del av amerikanske matretter som en dipp, saus eller en del av salater. Guacamole har blitt mer og mer populært i Norge de siste årene, kanskje spesielt på grunn av den nymotens tradisjonen med fredagstaco. Denne varianten av taco er selvsagt ikke tradisjonell mexicansk taco, men heller en fornorsket versjon av tex-mex-tacoen. I Mexico brukes ikke noe mer enn tortilla, kjøtt, lime, reddik, rå løk, lime og koriander i tacoen, mens i tex-mex tacoen fyller man på med alle slags godsaker, og guacamole er en selvsagt favoritt i denne retten. Ofte vil man gjøre det lettvint, og kjøper derfor ferdiglaget guacamole på boks, men da kan man ende opp med noe som består av langt mer erter (!) enn avokado. Men guacamole er jo ikke vanskelig å lage selv, så hvorfor ikke kjøpe noen gode råvarer og smake seg frem til en personlig favoritt?

 

Oppskrift på guacamole

Denne oppskriften på ekte mexicansk guacamole lærte jeg hos vertsfamilien jeg bodde hos i Mexico da jeg var utvekslingsstudent der for noen år siden. Det er en veldig standard oppskrift, som kan tilpasses og smakes til akkurat sånn som man ønsker. Chillien som ble brukt hos denne mexicanske familien var habanero, men siden det ikke alltid er så lett å få tak i, gir jeg her en variant på oppskriften med vanlig jalapenos. Målene er relative, siden alt kommer an på hvor moden avokadoen er, eller hvor mye saftig lime du får tak i.

  • 1-2 modne, men litt faste avokadoer
  • 1 jalapeno (eller en halv habanero)
  • 1 fedd hvitløk
  • 0,5 gul løk
  • Saften av 0,5-1 lime
  • En håndfull hakket koriander
  • Salt

Begynn med å mose løk, hvitløk og chilli i en morter til det er en mos. Dette kan ta litt tid, men det er verdt jobben! Rens avokadoene og mos dem med en gaffel i en stor bolle. Det er bare godt om det er litt klumper igjen, da får du litt tyggemotstand i guacamolen. Hell i mosen fra morteren og den hakkede korianderen, og skvis saften av limen i massen. Er limen stor og saftig kan du begynne med bare en halvdel, og så smake til etterhvert. Dryss lett over med salt og bland massen godt. Smak så til med salt, lime og koriander, alt etter hvordan du foretrekker at guacamolen skal smake. Vil du en ekstra kremet guacamole, kan du godt blande inn en spiseskje eller to med creme fraiche eller rømme. Da vil også den pikante chillismaken dempes litt, så om du liker guacamole med litt futt i kan du gjerne tilsette litt ekstra chilli.

Aller helst lages denne oppskriften i en stor bolle og med morter til å knuse løk, hvitløk og chilli. Har du ikke en morter, eller syns det blir for mye jobb kan du kjøre ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Det beste å gjøre da er å kjøre et par sekunder av gangen, ellers kan guacamolen bli litt for godt blandet. En ekte god guacamole er ekstra god med litt tyggemotstand, så kjør den heller litt for kort enn litt for lenge.

Så enkelt er det altså å lage guacamole fra bunn av. Ikke tar det lang tid heller.
Kos deg!

5/5 - (1 vote)
Publisert:
5/5 - (1 vote)