Hvordan lage hvit saus

Saus er noe de aller fleste av oss er glad i, og hvit saus har en lang tradisjon til flere forskjellige retter i Norge. Men hvordan lager man egentlig hvit saus? Det finnes flere måter å lage hvit saus på, men det er en enkel basisoppskrift som alle bør kunne.

 

Oppskrift på hvit saus

1 ss. smør
2 ss. hvetemel
4 dl. melk
1/4 ts. salt

Trinnene er veldig enkle. Smelt smøret på lav til medium varme og rør inn melet til du får en jevn og klumpfri blanding. Spe så med melken litt og litt av gangen så sausen ikke klumper seg. Pass på å røre ut alle klumper og la sausen få et lett oppkok mellom hver gang du heller i mer melk. Et tips kan være å romtemperere melken før du lager sausen, det virker som den klumper seg mindre da. La sausen småkoke i et par minutter og smak til med salt. Da er sausen klar til å serveres!

 

Variasjoner på hvit saus
Du kan variere hvitsaus i det uendelige, alt kommer an på hvilke krydder du velger å bruke. Du kan bruke de krydrene du liker best, gjerne hakkede, friske urter. Det smaker veldig godt. Eller du kan bruke litt sennep, sitron, pepper, muskatnøtt eller tomatpuré. Det skal ikke mye til før du har en forskjellig saus til forskjellige retter. Kun fantasien din kan stoppe deg her!

 

Hvit saus til fiskeboller
Fiskeboller i hvit saus er en kjent rett for mange nordmenn. Det som gjerne gjøres annerledes når man lager hvit saus til fiskeboller er at man lager en enkel karrisaus. Lag da den hvite sausen som beskrevet over, og smak til med litt karripulver, så er retten i boks!

 

Ostesaus (bechamel)
En annen variasjon av den hvite sausen vi alle kjenner er ostesausen. Denne brukes i mange forskjellige retter, blant annet i lasagne eller i mac n’ cheese. Du lager da den hvite sausen som beskrevet over, og mot slutten av koketiden putter du i en neve eller to med revet ost. La osten smelte godt i sausen før du bruker den. Når du lager ostesaus er det viktig å bruke lav varme og røre jevnt og trutt siden osten lett kan svi seg i bunnen av kjelen. Mange liker å bruke litt muskatnøtt til å smaksette ostesausen, men dette er smak og behag.

Hvis du ønsker å lage mac n’ cheese, lager du ostesausen som beskrevet samtidig som du koker ønsket mengde makaroni. La makaronien være litt underkokt, siden den skal gratineres i ovnen etterpå. Bland så makaronien i ostesausen, hell alt i en ildfast form, legg gjerne et tynt lag ost eller et lag brødsmuler på toppen. Du kan enten bake retten i ovnen i 10-15 min på 180 grader, eller gratinere til osten er gyllen på toppen. Ekstra godt er det å steke opp baconterninger og blande i retten før den settes i ovnen!

 

Fløyelsgrøt
En ting du må passe på når du lager hvit saus er mengden av de forskjellige ingrediensene. Hvis du ikke passer på kan du ende opp med fløyelsgrøt istedenfor, som jo også er godt, men ikke når du ønsker en hvit saus som tilbehør. Fløyelsgrøt inneholder alle de samme ingrediensene, men i litt forskjellig mengdeforhold.

Til 4 porsjoner trenger du:

50 gr. smør
2 dl. hvetemel
1 l. melk
1/4 ts. salt

Fremgangsmåten er akkurat lik som for hvit saus. Smelt smøret og rør inn melet til en jevn blanding. Spe litt og litt med melk til grøten er klumpfri, og gi den et lett oppkok mellom hver gang du heller i melk. Når all melken er helt i lar du grøten småkoke og tykne, før du smaker til med salt mot slutten. Server så med et smørøye, sukker og kanel.

Vel bekomme!

5/5 - (1 vote)
Publisert:
5/5 - (1 vote)