Hvordan lage iskaffe

Snart er sommeren her, og hva er vel bedre enn å sitte på kafé med en deilig iskaffe? Å kunne sitte hjemme på verandaen med en like god iskaffe, selvfølgelig! Iskaffe er ikke vanskelig å lage, og det er ingen grunn til at du ikke skal kunne gjøre det hjemme. Alt du trenger er gode råvarer og riktig verktøy. Du må ha en god del isbiter og aller helst en shaker. Du får kjøpt en ordentlig shaker på bartenderbutikker, men også i flere vanlige butikker. Hvis du ikke har en shaker kan du bruke to glass i litt ulig størrelse, der det mindre glasset passer rett innenfor toppen av det største glasset. De bør helst være rundt halvliterstørrelse for å få plass til alle ingrediensene i tillegg til plass til å riste på ingrediensene. Her skal du få oppskrift på flere typer iskaffe, fra vanlig avkjølt filterkaffe, til isfrappe og ismocha.

 

Cold brew

Cold brew er rett og slett en avkjølt vanlig kopp kaffe. Ved å avkjøle kaffen vil du få frem kaffesmaken. Pass på at du avkjøler kaffen så fort som mulig, for kaffen kan lett bli bitter ellers. Derfor bør du også bruke litt sukker i kaffen dersom du ikke gjør det til vanlig.

Tilbered en vanlig kopp svart kaffe som normalt. Tilsett litt hvitt sukker mens kaffen fortsatt er varm. Dette gjøres for at sukkeret skal oppløses i kaffen, det vild et ikke gjøre dersom det blir tilsatt ferdig avkjølt kaffe. Sett kaffe koppen i en bøtte med is så fort som mulig, og hell deretter i et nytt glass fylt med is.

 

Islatte

Islatte er kanskje den vanligste iskaffen som serveres. Den er også veldig lett å få til selv. Denne lages på en dobbel espresso. En enkel espresso er som regel 2-3 cl., så en dobbel espresso er på 4-6 cl. Er du usikker på mengden, så er 4 cl. et vanlig shot i Norge, mens et shotglass gjerne er 5 cl. Du kan derfor bruke et shotglass/eggeglass som målebeger. Fyll shakeren din med is, og hell espressoen og en liten spiseskje med sukkerlake eller annen smakssatt sirup i den avkjølte shakeren. Rull rundt på shakeren uten å riste i 25 sekunder, for å blande sukkeret og kaffen. Hell innholdet over i et glass med is, og topp med melk.

Sukkerlake kan du lage selv ved å bruke like mengder sukker og kokende vann og røre til sukkeret er oppløst. Du kan tilsette kanelstang, vaniljestang eller andre krydder for å smakssette sukkerlaken. Når den er avkjølt heller du laken på flaske. Velger du å smakssette laken må du la den stå og trekke i 30-60 minutter for du heller den på flaske.

 

Isfrappe

En frappe er en smakssatt espresso som blir toppet litt fløte eller fet melk. Denne lages også på en dobbel espresso. Fyll shakeren med is, hell espressoen og en liten spiseskje med kanelsirup i shakeren. Rist godt i 25-30 sekunder til alt er godt blandet. Hell over i et glass med isbiter og server med litt fløte på toppen.

 

Espresso shakerato

Dette er rett og slett et avkjølt dobbelt espressoshot, og blant de aller letteste å lage hjemme. Fyll en shaker halvveis med isbiter, hell i espresso og en teskje hvitt sukker. Rist godt i 25-30 sekunder, og server i et glass med isbiter.

 

Ismocha

Ismocha er litt mer grisete å lage enn de andre typene iskaffe, rett og slett på grunn av sjokoladesirupen. Vanlig kaffe mocha lages med sjokoladesirup (du kan godt bruke sjokoladesaus til iskrem), et dobbelt espressoshot, og melk. Fyll en shaker med is. Bland espressoen og en liten spiseskje med sjokoladesirup godt før det helles over i shakeren. Hvis det ikke blandes først vil sjokoladen bare grise og ikke blande seg med kaffen. Rist godt i 25-30 sekunder, før det helles over i et glass fylt med isbiter. Serveres toppet med melk.

 

Variasjoner

Det finnes flere måter å lage iskaffe på. Spesielt for islatte, ismocha og isfrappe er det flere som ønsker isen knust og blandet med kaffen. Det du da kan gjøre er å bruke en blender. Bruk en god håndfull med isbiter, 6-9 stk., hell i espresso, sirup eller sukker og en dæsj med melk, og sett på blenderen. Du vil da få en luftig konsistens, som kan minne om en lett og luftig milkshake.

Eksperimenter, finn din favoritt og nyt sommeren!

5/5 - (1 vote)
Publisert:
5/5 - (1 vote)