Hvordan lage karamell

Hjemmelaget karamell, høres det ikke deilig ut? Det er ikke mange som ikke synes karamell er godt. Det er kanskje ikke så rart siden karamell består av en kombinasjon av ingredienser vi mennesker er spesielt tiltrukket av, nemlig kombinasjonen av fett og sukker. For det er nemlig akkurat det karamell er, nemlig en fellesbetegnelse på seige, myke eller sprø konfekter som er laget av smeltet sukker tilsatt fløte. Hvorfor ikke prøve deg på hjemmelagede fløtekarameller som lørdagsgodt? Det kan godt hende du må lage litt ekstra, for dette er nemlig kjempegodt!

 

Oppskrift på karamell

Til ca 50 stk trenger du:

  • 100 gr smør
  • 2 dl kremfløte
  • 100 gr sukker
  • 1 dl lys sirup
  • 1 ts vaniljesukker

Hell alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele, ikke av teflon, og kok opp. La det småkoke under omrøring i 10-15 minutter. Når massen begynner å tykne og få en lysebrun farge er det på tide å måle temperaturen, som skal være 118 grader. Hvis du ikke har et steketermometer kan du prøve med »karamelltesten». Du tar du en dråpe karamell og dypper i kaldt vann. Hvis du kan rulle karamellen til en kule er den varm nok, hvis det ikke går må du varme litt til. Hell så massen over i en form kledd med bakepapir. La massen stå til avkjøling i minimum 2 timer før du kutter den opp i passelige biter og pakker dem inn enkeltvis i cellofan.

Du kan også variere konsistens og smak, hvis du sløyfer sirupen vil du for eksempel få en litt mer smuldrete type karamell kjent som fudge. Tilsetter du mer sirup vil den bli hardere, og hvis du tilsetter mer fløte vil den bli mykere. Du kan også tilsette for eksempel nøtter, sjokolade eller annen smak. Da blander du inn den ønskede smaken i den smeltede karamellen, og setter den inn i mikrobølgeovnen i ca 40 sekunder til alt er smeltet, eller tilbake på komfyren i et par minutter før du setter den til avkjøling.

Et godt tips er å lage en stor porsjon like før jul, pakke inn og gi bort som gaver. Hvem vil vel ikke bli glad for hjemmelaget karamell?

5/5 - (4 votes)
Publisert:
5/5 - (4 votes)