Hvordan lage kjøttkaker

Hva er vel bedre enn mors kjøttkaker i brun saus? Kjøttkaker er en rett som består av kjøttfarse, som regel av storfe, men som også klan bestå av svin, lam, eller viltkjøtt. De kan også lages av en kombinasjon av de forskjellige kjøttypene, men det er mindre vanlig i de ekte tradisjonelle kjøttkakene. Akkurat som svenskene har sine kjøttboller og danskene har sine frikadeller, er de norske kjøttkakene en av de mest tradisjonsrike rettene vi har. Det er ikke mye om å gjøre at kjøttkaker ville vært vår nasjonalrett istedenfor fårikål. Det er faktisk en såpass tradisjonell rett at du finner »Mors kjøttkaker» i frysedisken. Men nå som det er så mange ferdigretter å finne i butikken, er det fler og fler som har glemt hvordan man lager kjøttkaker fra bunn.

Hjemmelagde kjøttkaker er jo, som så mye annet, mye bedre enn ferdigretter man får kjøpt på butikken. Og har du et spesielt godt forhold til din mors kjøttkaker er det verdt å spørre om oppskriften, for nå kan det virke som det eneste alle er enige om at må finnes i kjøttkaker er kjøttfarse, men utenom det er det en salig blanding av forskjellige oppskrifter du kan finne!

 

Oppskrift på mors kjøttkaker

400 gr. kjøttdeig eller karbonadedeig
1,5 ts. salt
1 ts. pepper
0,5 ts. malt muskat
0,5 ts. malt ingefær
2 ts. malt allehånde
2 ss. potetmel
1,5 dl. melk
olje eller smør til steking

Bland alle ingrediensene bortsett fra potetmel og melk i en bolle og elt det sammen. Tilsett potetmelet og elt det litt til. Tilsett så melk, litt etter litt, og jobb det til en glatt deig. Pass på at du ikke elter for mye, da blir kjøttkakene fort veldig tettpakkede og ikke fullt så luftige.

Sett så en stor stekepanne på middels varme og la oljen eller smøret smelte (eller en blanding av olje og smør) i pannen. Pass nå på at du har en bolle med vann og en eller to skjeer tilgjengelige. Noen liker å forme kjøttkaker med hendene, mens andre liker å bruke to skjeer for å forme deigen til perfekte kjøttkaker. Bruk uansett en skje for å få like store kaker hver gang, og dypp skjeen i vannet mellom hver gang du bruker den. Legg kjøttkakene i pannen etterhvert som de er formet ferdig. Stek dem så ferdig og legg dem i en varm brun saus når de er ferdigstekte for å la sausen trekke godt gjennom kjøttkakene for en saftigere middag.

Tradisjonelt serveres kjøttkaker med en brun saus, kokte poteter, stekt løk (eller løk i kjøttkakene, alt etter smak) og tyttebærsyltetøy.

 

Pappas hjemmelagde viltkjøttkaker

Det finnes flere måter å lage kjøttkaker på, og har du lyst til å prøve noe nytt og litt annerledes er pappas viltkjøttkaker helt perfekte. Oppskriften har aldri hatt eksakte mål, så det tar man som det kommer.

400 gr. viltkjøtt ferdig kvernet, helst elg eller reinsdyr
ca. 1 pakke fetaost
Revet sitronskall av ca. 0,5 sitron
Kapers etter smak, gjerne 5-6 spiseskjeer
Salt og pepper
Smør eller olje til steking

Legg kjøtt, kapers og sitronskall i en bolle og smuldre fetaosten over. Elt deigen lett sammen og smak til med salt og pepper. Form til kjøttkaker med håndflatene eller to skjeer, og stek på middels varme. Pass på at de ikke stekes for lenge. Viltkjøtt er ekstremt magert, og tørker derfor fort ut. Fettet i fetaosten vil gi nok fett med mindre du steker til den smelter helt eller fordamper. Da blir kjøttkakene veldig fort tørre. Disse kjøttkakene kan godt serveres med en viltsaus eller brun saus, men de er også ekstremt gode i en ordentlig god tomatsaus. En god fornorsking av greske kjøttboller, og i min verden er de verdens beste kjøttkaker!

Vel bekomme!

4.7/5 - (4 votes)
Publisert:
4.7/5 - (4 votes)