Hvordan lage lutefisk

Lutefisk er en av de tre vanligste julerettene i Norge, sammen med ribbe og pinnekjøtt. Det er også en vanlig rett i Sverige, Finland og på Island, men ikke i Danmark. Det spises over 3000 tonn lutefisk i Norge hvert år, spesielt på vinterhalvåret. Lutefisk er tørrfisk, gjerne av torsk, som først blir bløtlagt i 5-6 dager, der vannet skiftes daglig, før den blir behandlet av lut i 2 dager, før fisken igjen blir bløtlagt i ti dager før den kan spises.

Under lutbehandlingen vil fisken svelle til dobbel størrelse samtidig som proteininnholdet i fisken blir kraftig redusert. Det er denne behandlingen som gir fisken den karakteristiske konsistensen. Etter lutbehandlingen vil fisken ha en PH-verdi på 11-12, og er giftig. Det er derfor viktig at den bløtlegges i de siste 10 dagene før den tilberedes. Fisken må kokes svært forsiktig for at den ikke skal falle fra hverandre. På grunn av alt vannet disken har tatt opp trenger den ikke å kokes i vann, men heller overøses med salt for å trekke vann ut av fisken, som den så kokes i.

Historien bak lutefisk er en usikker historie, men det finnes et par teorier om hvordan lutefisken ble til. En teori er at lutefisken ble til ved et uhell da et tørrfisklager brant ned etter et lynnedslag i tidlig i middelalderen. Tørrfisken ble liggende i den våte asken, som er alkalisk, etter brannen. Siden all mat som ikke var forgiftet ble spist på den tiden, ble den våte asken vasket av fisken før den ble spist. En annen teori kommer fra den eldste trykte danske kokeboken som sier at dersom man ikke har tid til å bløtlegge tørrfisk lenge nok kan man tilsette en neve med aske i kokevannet, og dette vil da korte ned på koketiden. Ingen av teoriene er sikre, men de kan i hvert fall gi oss en idé om hvordan lutefisken ble til.

 

Oppskrift på lutefisk

Til fire porsjoner trenger du:

  • 3 kg lutefisk
  • 2 ss salt
  • 600 gr mandelpotet
  • 200 gr bacon

Det anbefales gjerne å koke lutefisken i stekeovn uten vann. Da setter du ovnen på 200 grader. Legg så fisken i en ovnsform med skinnet ned, og dryss godt med salt på hvert stykke. His ovnsformen din har lokk setter du på dette, ellers kan du dekke til med aluminiumsfolie. Fisken kokes så i ovnen i ca. 40 minutter.
Hvis du ikke vil koke fisken i stekeovnen, legger du fisken i en gryte, strør godt med salt på, og setter på lokk. Så trykkoker du fisken på lav varme i ca. 10 minutter.

Mens fisken kokes skjærer du bacon i terninger og steker på lav varme til det er sprøtt. Kok poteter og lag ertestuing.

Fisken serveres så rykende varm med ertestuing, sprøstekt bacon, ertestuing og en klatt god sennep.

Vel bekomme!

3.7/5 - (4 votes)
Publisert:
3.7/5 - (4 votes)