Hvordan lage omelett

Omelett er den enkleste middagen du kan tenke deg. I tillegg kan omelett også være den beste middagen du kan tenke deg! Men det finnes to grunner til at man virkelig kan gjøre dette helt feil: for sterk varme, og ikke nok tålmodighet. Som de fleste enkle eggeretter er tålmodighet et av de viktigste kortene å ha i ermet. Bruker du for sterk varme vil omeletten bli brent på den ene siden, mens den andre siden fortsatt er en flytende, rå masse. Så hvis du passer på å bruke lav til middels varme og gi omeletten den tiden den trenger, vil du garantert bli fornøyd.

 

Omelett oppskrift:
Her kommer verdens enkleste omelettoppskrift. Dette er en basisoppskrift for å lage omelett, og du kan gjerne kombinere omelett oppskriften med andre ingredienser for å lage den akkurat slik du liker den. Tommelfingerregelen er at du skal bruke én spiseskje vann til hvert egg du bruker.

4 egg
4 ss. vann
Salt
Pepper
Smør eller margarin til steking

I tillegg til dette kan du velge de ingrediensene du ønsker, for eksempel litt spekepølse og ost.

 

1. Begynn med å knekke eggene i en bolle. Pass på at du ikke får eggeskall i bollen!
2. Bland så inn vannet. Husk: 1 ss. vann pr. egg. Pisk blandingen godt, jo bedre du pisker, jo jevnere konsistens vil du få på omeletten din. Ja, det er verdt jobben til slutt!
3. La smøret eller margarinen smelte i pannen på lav til middels varme.
4. Når smøret har smeltet heller du blandingen i pannen, og vend godt på pannen så blandingen kommer godt ut i alle kanter.
5. Strø så på salt og pepper etter smak.
6. Når blandingen har begynt å stivne oppå, legger du på det du vil av ingredienser på halve omeletten.
7. Når omeletten har stivnet til ordentlig, vipper du den ene halvdelen over, så den ser ut som en halvmåne.
8. Vips, så er omeletten klar til å spises!

 

Spansk omelett oppskrift

Ønsker du derimot å lage en spansk omelett er fremgangsmåten litt annerledes men fortsatt like enkel. Spansk omelett går under navnet ‘tortilla’ i Spania, noe som til tider kan være litt forvirrende ettersom vi er vant til å tenke på tortilla som hvetelefsene vi bruker til fredagstacoen. I Spania er tortilla altså en type omelett som lages når man har litt rester fra dagen i forveien. Man bruker det man har, enten man vil ha en omelett med kjøtt, eller en vegetaromelett. På grunn av at det gjerne er restemat som brukes, kalles denne retten også bondeomelett. Kjært barn har mange navn.

Følg omelettoppskriften over med 1 ss. vann pr. egg som brukes, men til en full stekepanne trengs det ikke ofte mer enn 2-3 egg ettersom man har mange andre ingredienser. Huskereglene gjelder fortsatt: tålmodighet og svak varme!
Ta så de restene du har fra gårsdagens middag. Ekstra godt er det med litt kokt potet, oppskåret paprika, og til og med brokkoli. Kutt alt opp i mindre biter, og stek i pannen. Begynn gjerne med det som trenger litt stekeskorpe, som potetene, og da kan du godt bruke litt sterkere varme. Husk å skru ned varmen før du legger i resten av ingrediensene. Når alle ingrediensene har fått litt varme heller du over eggeblandingen med krydder. Pass på at varmen er lav, det er lite du kan gjøre hvis omeletten svir seg. Når røren har begynt å stivne er det ekstra godt med litt smeltet ost på toppen. Hvis midten av omeletten ikke stivner nok kan du putte stekepannen inn i ovnen under grillelementene i et par minutter så den også får varme ovenfra.

Da er du klar til å kose deg med et deilig restemåltid!

5/5 - (1 vote)
Publisert:
5/5 - (1 vote)