Hvordan lage pannekaker

Pannekaker er en deilig, enkel rett som kan brukes til forrett, hovedrett eller dessert, alt etter hva du øsnker. Å lage pannekaker er ikke komplisert i det hele tatt, det eneste som tar litt tid er å la pannekakerøren svelle i minimum 30 minutter. Men mens røren sveller har man da nok av tid til andre gjøremål, enten det er å dekke bord og gjøre klart til maten, eller om man vil få med seg litt nyheter i mellomtiden.

 

Oppskrift på pannekaker

Til ca. 4 porsjoner trenger du:

4 egg
3 dl. hvetemel
5 dl. melk
1/2 ts. salt
Margarin eller smør til steking

Tips: har du lyst på en litt grovere pannekake blander du 1,5 dl. hvetemel med 1,5 dl. sammalt hvete. Det blir absolutt like godt, og er en anelse sunnere. Nyt pannekakene med god samvittighet!

Sikt mel i en romslig bolle og bland i saltet. Hell i halvparten av melken og rør til pannekakerøren er klumpfri. Rør så inn resten av melken, før du til slutt visper inn eggene. Pass på at alle klumpene er rørt ut, det er ikke noe godt med klumper i pannekakene! La så røren svelle i minimum 30 minutter.

Smelt smør eller margarin i en stekepanne på middels-sterk varme. Hell i en øse med pannekakerøre i pannen, og fordel den jevnt over i hele pannen ved å vende på pannen. Når pannekaken har stivnet til på toppen bruker du en stekespade, gjerne en med litt spenn i, til å snu pannekaken. Da skal den ha blitt god og gyllen på stekesiden. La så pannekaken steke på den andre siden til den får fin farge. Brett den sammen først til en halvmåne, og så brettet en gang til og legg i en ildfast form med lokk, eller på et fat (som tåler ovnsvarme) og sett midt i ovnen på ca 100 grader så den holder varmen mens de andre blir stekt. Stek så resten av røren på samme måte.

Serveringstips
Det finnes en mengde av måter å servere pannekaker på. Du kan enten servere en skikkelig middagspannekake med stekt flesk eller bacon, eller gå for den litt søtere middagsvarianten med blåbærsyltetøy eller annet syltetøy du er glad i. Eller hvorfor ikke prøve med litt sukker, kanel og sitronsaft? Da får du en deilig blanding av søtt og surt. Hvis du ønsker en dessertpannekake kan du servere nystekte pannekaker med is, eller flamberte pærer. Prøv en dessertpannekake med nyvispet krem og friske bær for en litt annerledes versjon av den tradisjonelle pannekaken.

Har du lyst til å prøve deg på en pannekake til frokost? Legg på et par skiver ost og litt skinke før du legger den i ovnen. Deilig og litt utenom det vanlige!

 

Pannekaker uten egg

Tåler du ikke egg, eller ikke kan spise egg av andre grunner, men fortsatt har lyst på pannekaker? Ikke fortvil, det finnes oppskrift på pannekake uten egg også.

180 gr. hvetemel
0,5 ts. sukker
1 ts. bakepulver
3,5 dl. melk
3 ss. smeltet smør

Gjør som i grunnoppskriften på pannekaker over. Sikt melet, bland i resten av det tørre før du blander inn halvparten av melken og rører godt til røren er klumpfri. Bland så inn resten av melken og tilsett til slutt det smeltede smøret. Smeltet smør klumper seg lett når det blir tilsatt i kald melk, så du kan med fordel enten romtemperere melken, eller blande den siste halvdelen av melken sammen med det smeltede smøret og varme lett. Da slipper du smørklumpene, men får istedenfor en jevn og fin blanding. La pannekakerøren svelle i min 30 minutter.

Stek deretter pannekakene som beskrevet over, og kos deg!

 

Oppskrift på amerikanske pannekaker

Har du lyst til å prøve en annen type pannekaker enn den vi er vant til? Det finnes mange typer pannekaker. Utenfor Europa er »pancakes» som regel synonymt med amerikanske pannekaker, den litt tykkere varianten, mens det vi kaller pannekaker blir kalt »crepes». Her får du pannekakeoppskriften til ekte, amerikanske pancakes:

4 egg
2,5 dl. hvetemel
1,5 ts. bakepulver
2 dl. melk

Det første du må gjøre er å skille eggene. Dette høres mye vanskeligere ut enn det egentlig er. Finn frem to skåler, kakk egget som normalt, men prøv å få to jevnstore halvdeler av eggeskallet. Hold egget over den ene skålen mens du heller eggeplommen frem og tilbake mellom de to eggeskalldelene til all eggehviten ligger i den ene skålen. Så legger du eggeplommen i den andre skålen. Får du ikke to fine deler av skallet kan du også bruke hendene til å skille egget, men dette kan fort bli litt grisete.

Når eggene er skilt blander du mel, bakepulver, melk og eggeplommer sammen til en jevn røre. Stivpisk så eggehvitene, og vend dem forsiktig inn i røren. Dette kan du enten gjøre med en slikkepott eller en ballongvisp, men pass på at du ikke rører ut all luften du har pisket inn i eggehvitene, det er her du får luftigheten i pannekakene fra. La pannekakerøren svelle i minimum 30 minutter.

Stek så små, runde pannekaker. I en normalt stor stekepanne skal du kunne få plass til to-tre pannekaker om gangen.

Amerikanske pannekaker serveres tradisjonelt med lønnesirup, bær eller rømme. Hvorfor ikke prøve deg på blåbærspannekaker? Da blander du et par never med blåbær inn i røren før du steker dem, men pass på at du har noen bær igjen til å servere pannekakene sammen med, da får du en deilig kombinasjon av varme bær som smelter på tungen og ferske bær med litt motstand.

Enjoy!

3.3/5 - (3 votes)
Publisert:
3.3/5 - (3 votes)