Hvordan lage rømmegrøt

Noen ganger finnes det ikke en eneste ting man har mer lyst på en ekte, god norsk mat, og hva er vel bedre enn rømmegrøt? Rømmegrøt er en tradisjonell norsk grøt der basisen i retten er rømme.

Historisk sett ble rømmegrøt ofte laget til spesielle anledninger som barsel, slått og Jonsok, men nå lages det til alle årstider og anledninger. Ingrediensene og fremgangsmetoden på denne retten vil være litt forskjellig etter hvor i landet man befinner seg: på Vestlandet brukes ofte semulegryn istedenfor hvetemel, noe som gjør den litt mindre mektig, i Orkdal brukes mer rømme og mindre mel, og det finnes uendelig med variasjoner i vårt langstrakte land. Her skal du få en tradisjonell oppskrift på rømmegrøt.

 

Rømmegrøt oppskrift

  • 6 dl seterrømme
  • 4,5 dl hvetemel
  • 1,5 dl melk
  • salt
  • kanel
  • sukker

Du begynner med å koke opp rømmen under omrøring. La den så koke under lokk i ca 10 minutter. Rør så inn halvparten av hvetemelet, du kan gjerne sikte melet over rømmen for å unngå klumper, og rør videre til fettet begynner å skille seg fra grøten. Bruk en øse og øs av fettet i en bolle. Hold fettet varmt dersom du ønsker å bruke det ved servering, det gir en ekstra god smak på grøten. Rør resten av melet inn i grøten. Mens du gjør alt dette koker du opp melken. Bruk den kokende melken til å spe i grøten til den får en passende konsistens. La grøten så småkoke i ca 10 minutter, men pass godt på så den ikke svir seg. Smak til med salt like før servering. Server grøten varm med sukker, kanel og det varme fettet. Dersom du ikke ønsker å servere grøten med fettet er det godt med et smørøye i grøten istedenfor.

Bedre blir det ikke! Vel bekomme!

2/5 - (4 votes)
Publisert:
2/5 - (4 votes)