Hvordan lage sushi

Sushi er blitt mer og mer populært, både på restauranter og hjemmelaget. Og det er enklere enn man skulle tro. Det viktigste når man skal lage sushi selv er å ha gode råvarer, og en god sushiris. Sushiris er ikke så vanskelig å lage, men det er viktig at du gjør det riktig. Alt du trenger er ris, vann, sushieddik, sukker og salt. Husk at du må bruke kortkornet ris til dette, ellers vil ikke risen bli klebrig og sushien vil falle fra hverandre. Lag en god sushiedikk, bland med risen, og avkjøl sushirisen før du lager sushien du ønsker å lage. Dette er spesielt viktig hvis du skal lage sushi med rå fisk, siden varmen fra risen ellers vil steke fisken.

 

Sushiris

Aller først skyller du risen godt i en bolle gjentatte ganger fram til skyllevannet er klart, og la risen deretter renne godt av seg i et dørslag i ca. 30 min. Når risen har rent fra seg koker du risen som vanlig, med dobbelt så mye vann som ris (1 del ris til 2 deler vann) i lett saltet vann. La risen deretter lufte seg i minimum 15 min. Mens risen kjøler seg ned lager du sushi-edikken (sushi-zu).
Alt du trenger er:

0.8 dl. risedikk
3 ss. sukker
1 ss. salt

 

Bland alle ingrediensene i en stekepanne og rør over lav varme til sukkeret er oppløst i edikken. Avkjøl sushi-edikken. Risen skal allerede være lett avkjølt nå. Spre risen i en bolle eller stor tallerken. Det er viktig at bollen eller tallerkenen ikke er laget av metall siden metallet vil skape en kjemisk reaksjon med edikken, og dermed gi risen feil smak. Spre edikken jevnt over risen og rør rundt med kjappe bevegelser. Gjør gjerne dette på et kjølig eller luftig sted så risen blir kjapt avkjølt. Risen vil nå skinne lett og være lett klebrig.

 

Sushioppskrift

Hva du skal gjøre nå kommer an på hva slags type sushi du ønsker å lage. De to vanligste typene sushi i Norge er maki og nigiri. Maki er en type sushirull, og blir iblant også kalt norimaki, siden den er rullet i nori, en type tørket tang. Nori får du tak i hos alle velassorterte butikker, eller hos innvandrerbutikkene i byen. Nigiri er ris med en bit fisk eller kjøtt liggende oppå en oval risbit. Ønsker du sushi uten ris, kalles dette sashimi.

 

Makioppskrift

Maki er den typen sushi som det er mest jobb med, men det er verdt det. Du trenger en god arbeidsplass, en bambusmatte å rulle med, gjerne litt plastfolie (men dette kan du greie deg uten med mindre du vil lage uramaki som har risen på utsiden og nori på innsiden), og alle råvarene du ønsker å fylle sushien med. En av de vanligste typene maki man får tak i er California roll. Til denne rullen trenger du nori, sushiris, avokado, krabbekjøtt (eller crab sticks), agurk og tobiko (rogn). Eller du kan lage en Alaska roll, hvor du gjør som med en California roll, men bruker laks istedenfor krabbekjøtt.

 

Slik gjør du:

Kutt alle ingrediensene i stenger, og ha lett tilgjengelig. Plasser bambusmatten på en rett overflate. Legg norien på bambusmatten, og legg et tynt lag ris over 3/4 av norien. Lag en liten fordypning i lengden så du kan få plass til fyllet. Legg deretter på et tynt lag krabbe/laks, noen stenger med avokado, agurk og tobiko. Her kommer det litt vanskelige. Fukt den enden av norien som ikke har ris med et tynt lag vann. Dette vil fungere som lim og holde norien sammen. Bruk bambusmatten til å rulle norien fra enden med ris, til enden uten ris. Du skal være lett på hånden, men samtidig legge nok trykk på til at risen blir litt kompakt. Pass på at norien blir limt sammen på enden, og hvis den ikke er det må du bruke litt mer vann som lim. Bruk samme fremgangsmåte på resten av rullene, og bruk det fyllet du ønsker deg. La rullene så avkjøles litt før du bruker en skarp kniv til å dele opp i passene biter, ca. 2-3 cm. tykke. Hvis kniven ikke er skikkelig skarp vil du ikke greie å kutte gjennom sushirullen i en bit, og fyllet vil presses ut overalt, så pass på å skjerpe kniven først!
Ønsker du å lage uramaki (‘inside-out roll’) legger du plasfolie på bambusmatten, deretter et lag ris, nori og så fyll før du ruller på samme måten. Rull rullen i sesamfrø etterpå.

VIDEO-GUIDE – Hvordan lage maki – se video her

 

Nigirioppskrift

Ønsker du å lage nigiri er dette mye lettere. Først må du lage sushiris som beskrevet over. Deretter bruker du et par skjeer for å forme risen til en kompakt oval som du plasserer på en tallerken. Legg deretter på et lite stykke fisk eller kjøtt. Pass på at kjøttet eller fisken du bruker er av særdeles høy kvalitet. Hvis du ikke er sikker på kvaliteten legger du fisken/kjøttet i fryseren i minimum 24 timer før du skal bruke den. Skjær tynne skiver og plasser på toppen av risovalen.

Så enkelt kan det altså være å lage sushi hjemme. Husk gode råvarer, riktig materiale å jobbe med og en skarp kniv, så er du igang. Lykke til!

5/5 - (1 vote)
Publisert:
5/5 - (1 vote)