Hvordan lage vafler

Vafler, en perfekt dessert, eller bare litt kosemat etter en god tur i marka. Uansett hvor man er bringer dette stekte bakverket gode minner for de aller fleste av oss, og bare lukta kan sende oss tilbake til steder vi rent hadde glemt. Selv så norsk vi tror at vafler er, er ikke dette nødvendigvis korrekt. Det sies faktisk at den ekte norske vaffelen egentlig er svensk, og at grunnen til at vaffeldagen er 25. mars er at det er 9 måneder før jul, nemlig dagen da Jomfru Maria (Vår Frue) fant ut at hun var gravid. Gjennom slett uttale skal visstnok ‘Vårfruesdag’ ha blitt til ‘vaffeldag’. Selv tviler vi sterkt på denne forklaringen. Spesielt siden jul ikke ble feiret i desember før veldig sent, og historisk sett ble Jesus født i juli. Julefeiringen i desember er en gammel feiring av vintersolhverv som ble overtatt av de kristne skikkene. I tillegg skal navnet ‘vaffel’ stamme fra det tyske ordet ‘wafel’, som betyr ‘vokskake’. Dette kommer av firkantmønsteret på vaffelen som skal være laget etter modell fra bivokskakene i bikuben. Rutemønsteret ble først tatt i bruk på 1200-1300-tallet, og fra 1600-1700-tallet ble det populært med vaffeljern med langt skaft som var rektangulært eller hjerteformet. Det moderne vaffeljernet ble oppfunnet av Cornelius Swarthout og tatt patent på 24. august 1869. Derfor blir vaffeldagen feiret på denne datoen i USA. Det første elektriske vaffeljernet ble godkjent i 1937, og vi bruker fortsatt en variasjon av dette vaffeljernet. Men nå som du har lært litt om historien bak vaffler er det kanskje på tide å lære å lage vaffler?

 

Oppskrift på vafler

Dette er en helt enkel vaffeloppskrift som holder til et lite familieselskap. Kommer det mange kan det være en ide å doble oppskriften på vaffelrøre, for alle liker vafler!

  • 4 dl. hvetemel
  • 5 ss. sukker
  • 1 ts. bakepulver
  • 1 ts. malt kardemomme
  • 4 dl. melk
  • 5 egg
  • 100 gr. smeltet smør

Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle og spe litt og litt med melken. Rør godt så du slipper å få klumper. Rør deretter inn ett og ett egg og tilsett til slutt det smeltede smøret. Stek vaffelrøren og server vaflene varme med smør, sukker, geitost, syltetøy og/eller rømme.

Tips: sliter du med at vaflene henger seg opp? Smær jernet godt og svartstek en vaffel. Da gir den fra seg nok fett til å smøre jernet lenge. Det føles litt bortkastet, men det fungerer som bare det!

 

Vaffelrøre uten egg

Ønsker du å lage en vaffelrøre uten egg er det også fullt mulig. Alt du trenger er:

  • 150 gr. smør
  • 2 dl. melk
  • 2,5 dl. kaldt vann
  • 1 ss. sukker
  • 2 ts. bakepulver
  • 275 gr. hvetemel

Mens du smelter smøret blander du melk og kaldt vann. Pisk så inn de tørre ingrediensene og til slutt tilsetter du smøret. La deigen svelle i 30 min. før du steker dem på middels varme.

 

Vaffelrøre uten mel

Et annet alternativ er å lage vaffelrøre uten mel. Ikke er det vanskelig heller.
Du trenger:

  • 4 egg
  • 0,5 boks cottage cheese
  • 5 ss. havregryn
  • 0,5 ts. bakepulver
  • kardemomme/kanel etter smak (kan sløyfes)
  • ca. 1 ss. søtningsmiddel, men dette kan variere etter hva slags søtningsmiddel du bruker, noen er mye søtere enn andre!
  • Smør/olje til steking

Bland alle ingrediensene i en bolle. La røren svelle i min. 15 minutter før du steker vaflene. Server varme.

 

Belgiske vafler

Mange synes også at belgiske vafler er skikkelig godt, og det kan jo være godt å variere litt. Har du et vaffeljern kan du jo bruke det til å lage belgiske vafler i det jernet du har, men aller helt skal det stekes i et eget jern for å få riktig form.

Du trenger:

  • 4 egg, delt i eggeplommer og eggehviter (du trenger begge deler)
  • en dæsj med salt
  • 100 gr. sukker
  • 3 ts. vaniljesukker
  • 500 gr. hvetemel
  • 150 gr. smeltet smør
  • 3,5 dl. melk
  • 3,5 dl. vann
  • 25 gr. gjær
  • 1 ss. olje

Du begynner med å røre sammen eggeplommer, salt, sukker, vaniljesukker og mel. Smelt så smøret på lav varme, og ha i resten av væsken. Du får da en lunken blanding som du skal røre ut gjæren i. Pisk eggehvitene og bland dem inn til slutt. La rørern svelle i ca. 1 time før du steker de belgiske vaflene.

Når du har stekt vaflene serveres du dem med et lett dryss melis og litt friske bær. Nam!

Så enkelt kan du altså variere mellom flere typer vafler. Kos deg og nyt kvelden!

5/5 - (1 vote)
Publisert:
5/5 - (1 vote)