Hvordan legge opp masker

Strikkesyken har slått til for fullt! Mye av dette er takket være Skappelgenseren og deres enkle og lett forståelige oppskrifter på deilige kosegensere. Etterhvert har Dorthe og døtrene kommet med oppskrifter på flere gensere og jakker, blant annet ‘Kjærestegenseren’ og ‘Mariajakken’ (alle oppskrifter og garnpakker kan kjøpes på Skappelgenseren.no. I tillegg har de norske tradisjonsrike mønstrene blitt mer og mer populære. Det har kommet en egen Marius strikkebok med 45 oppskrifter på både gamle mønstre og nye innovative mønstre, og Setesdal- og Fanagenserene har blitt blant de mest moteriktige du kan bruke. Enda bedre er det når du har greid å strikke hele genseren selv, følelsen av å ha laget et plagg maske for maske gir en deilig mestringsfølelse.
Mange har derimot lyst til å lære å strikke, men vet ikke hvordan. Strikkesida på Facebook har blitt enormt populær, med nesten 50.000 medlemmer i skrivende stund. Der finnes både nybegynnere og erfarne strikkere som deler sine erfaringer med alle. Ingen spørsmål er dumme spørsmål, og det er en særdeles høly aktivitet på siden. Ellers har de aller fleste av de nyere strikkebøkene et enkelt ‘strikkekurs’ i begynnelsen av bøkene, med enkle tips og oppskrifter.

Hvordan legge opp masker (enkelt)

Det finnes flere måter å legge opp masker til strikking på, her er den aller enkleste måten å gjøre det. Denne oppleggsmetoden kan lett bli litt stram, så det er lurt å bruke et tykkere nummer på pinnene enn du egentlig skal bruke. Sier oppskriften at du skal bruke pinne nr. 3, kan det være lurt å bruke pinne 3,5 eller 4 istedenfor. Eller du kan legge opp med doble pinner, da bruker du begge pinnene samtidig istedenfor å bruke et tykkere nummer, og når du har lagt opp så mange masker som oppskriften sier, trekker du ut den ene pinnen så alle maskene sitter igjen på den andre pinnen.

Aller først må du vite hvor mange masker du skal legge opp. Legger du opp på den enkle måten, eller den gamle norske måten nedenfor, bruker du en tråd med to ender. Et gammelt kjerringtriks er om du surrer garnet fra enden av nøstet rundt hånden din. En gang rundt hånden er ca. 10 masker. Et annet kjerringråd er å surre garnet fra hånd til albue, dette er ca. 50 masker. Husk at dette kommer litt an på tykkelsen på pinnene. Pinne nr. 3 trenger mye mindre garn pr. maske enn pinne nr. 8!

Uansett hvilken metode du skal legge opp masker etter må du begynne med å lage en luftmaske. Lag en enkel løkke på tråden, og trekk den andre enden av tråden gjennom. Deretter er det bare å sette igang. Tre den ene pinnen inn i luftmasken. Ta så de to trådendene og splitt mellom fingrene så du får én tråd over tommelen og en annen tråd over pekefingeren. Du vil da ha et lite mellomrom mellom tråden som er rundt tommelen, og til pinnen. Du skal tre pinnen gjennom dette hullet, og trekke gjennom tråden som ligger rundt pekefingeren. Slipp så tråden rundt tommelen og stram lett rundt pinnen. Da har du lagd én maske. Fortsett sånn videre til du har nådd ønsket mengde masker.

 

Du kan finne en video som viser hvordan du legger opp på den måten her

 

Legge opp på gammel norsk måte (elastisk)

For å legge opp på den gamle norske måten, også kalt elastisk opplegg, må du begynne på samme måten som på den «enkle» måten. Lag en luftmaske, tre på pinnen og splitt trådene som kommer fra pinnen mellom pekefinger og tommel. Dette opplegget har litt flere steg enn det forrige, men det er også dette som skaper elasititeten. Denne gangen skal du ikke tre pinnen gjennom del lillet hullet ved tommelen din, men gå under disse trådene. Deretter løfter du pinnen opp i midten og tilbake mot deg gjennom hullet (som du i den andre oppleggsmåten ville gått gjennom fra deg), deretter skal du løfte pinnen gjennom og over tråden, under den andre tråden (fra pekefingeren) og tilbake gjennom hullet ved tommelen. Slipp garnet ved tommelen og stram lett rundt pinnen. Dette høres kanskje komplisert ut, men det blir et veldig fint resultat.

Videoillustrasjon av gammelt norsk opplegg kan du finne her:

 

Strikket opplegg

Det finnes utallige måter å legge opp på. På de første to måtene beskrevet her må du regne deg fram til hvor mye garn du trenger før du begynner å legge opp. Derfor bruker mange strikkere de to måtene kun når de har et mindre antall masker å legge opp. Det er ikke mye moro å komme til slutten av opplegget pg innse at man ikke har nok garn! Og det føles som bortkastet garn hvis man ender opp med en altfor lang hale. Derfor velger mange å benytte seg av strikket opplegg når de skal legge opp mer enn 100-150 masker av gangen.
Strikket opplegg er særedeles enkelt så lenge du vet hvordan du strikker rettmasker. Lag en luftmaske med bare nok hale til å feste tråden (den trenger ikke være mer enn 10 cm lang). Ha denne luftmasken på venstre pinne. Tre deretter din høyre pinne inn i luftmasken som om du strikker en vanlig rettmaske, altså fra venstre mot høyre. Fisk garnet gjennom masken og tre den deretter baklengs tilbake på venstre pinne, altså så du ender i en posisjon hvor det ser ut som om du strikker en rettmaske igjen. Dette er også akkurat hva du skal gjøre for å få neste masken, strikk en ny rettmaske og tre den tilbake på venstre pinnen som tidligere. Da kan du strikke opp akkurat så mange masker du trenger.

Bildeillustrasjon av strikket opplegg finner du på bloggen til strikkedesigneren Stella Charming.

Se videoillustrasjon finner her:

 

I tillegg finner du alle typer illustrasjonsvideoer du kan ønske deg på Garnstudio.com

Da er det bare å sette igang. Lykke til!

5/5 - (2 votes)
Publisert: