Hvordan måle fettprosent

Lurer du på hvordan du kan måle fettprosent?
Vel, det finnes flere metoder for å finne fettprosenten og vi skal beskrive noen ulike metoder nedenfor som kan hjelpe deg. Fettprosent viser hvor stor del fett utgjør av din totale kroppsvekt. Dette inkluderer både det essensielle fettet og lagringsfettet.

 

Noen av metodene for å måle fettprosent er:

–          Bruk av fettkaliper (kan f.eks kjøpes her og her)
–          Måle med Kroppsanalyse-maskiner (f.eks. Inbody 720)

 

Måle fettprosent med kaliper/klype

Omtrent 50 % av kroppsfettet vårt er såkalt underhudsfett. Med en kaliperen måler du nettopp dette – fettet under huden. Med en kaliper kan du måle din fettprosent hjemme og dermed måle deg når det passer deg. Skal du beregne fettprosenten hjemme, kan det være greit å ha noen til å hjelpe deg.

Det følger som regel med en bruksanvisning (tabell) som du kan benytte for å fylle inn tallene du får ved måling av kroppsfettet ditt.

Denne nettsiden kan hjelpe deg å beregne fettprosenten ved bruk av en kalkulator for å finne fettprosent som du har målt ved hjelp av fettklypen din.

Merk at du finner fettprosent-kalkulator for kvinner litt lenger ned på siden over.

 

Hvordan bruke fettklype/fettkaliper?

Se instruksjonvideo:

 

Måle fettprosent med Inbody 720

Nå kan du måle bl.a. kroppssammensetningen din med Inbody 720. Disse maskinene måler fettprosent ved hjelp av elektriske signaler tilbys ved mange treningssentre. Maskinene måler ikke bare fettprosent, men også kartlegger muskelmasse, stoffskifte, kroppsbalanse osv. Testen tar bare et par minutter, er helt trygg og meget nøyaktig.

 

Hvor lav/høy fettprosent bør du ha?

Hvor mye fett man bør ha kommer an på alder og kjønn. Jo eldre man blir, jo mer fett er det naturlig å ha, og kvinner trenger mer fett på kroppen enn menn.

Veldig atletiske menn kan ha så lav fettprosent som 3–4 %. Har en kvinne hatt samme lave fettprosent ville det vært livsfarlig og nesten umulig å oppnå.

– Alt mellom 15 og 30 prosent kan regnes som en normal og sunn fettprosent for en kvinne. Men under 12 % må du ikke være, da slutter kroppen å produsere kjønnshormoner, og den klarer ikke å opprettholde menstruasjonssyklusen. Det kan blant annet føre til et svekket skjelett, utvikling av osteoporose og økt skaderisiko. Enkelte fitnessutøvere kjører i perioder opp mot konkurranse veldig lav og til tider ekstremt lav fettprosent. Dette kan over i en lengre periode være skadelig for kroppen.

For menn kan følgende tabell være til hjelp:

Ekstremt lavt: 2-6 %
Atletisk: 6-14 %
Fitness: 14-18 %
Normalt: 18-26 %
Fare for overvekt: over 26 %

3/5 - (2 votes)
Publisert:
3/5 - (2 votes)