Hvordan reise på fotballturer

Å bestille seg en fotballtur er ikke alltid like enkelt som man skulle tro og håpe. Når man kommer fra et land hvor det bare ved ytterst få anledninger ikke er mulig å kjøpe billetter til en fotballkamp på kampdagen, så kan det å skulle reise til et annet land for å overvære en kamp være en frustrerende opplevelse. Mange steder fungerer det som i Norge at man kan kjøpe direkte hos klubben enten på kampdag eller på forhånd, men i de mest populære ligaene og spesielt hos de største klubbene er dette sjelden tilfelle. Som eksempel i denne artikkelen bruker vi England, som gjerne ligger et norsk fotballhjerte nærmest.

 

Hvordan bestille fotballreiser til England

Skal du på fotballreise til England så vil du ofte oppleve at det kan være vanskelig å skaffe seg billetter til den øverste divisjonen, Premier League. Derfor må du først og fremst må du bestemme deg for hvilket lag og hvilken kamp du ønsker å se. For de mindre klubbene i divisjonen, f.eks Fulham & West Ham, vil du ofte kunne oppdrive billetter direkte fra klubbene, men for de større lagene som Liverpool og Manchester United vil dette være tilnærmet umulig uten forarbeid. Dersom du lurer på om det er billetter tilgjengelig hos klubben direkte kan det være lurt å begynne på Premier League’s hjemmeside.

Ønsker du å se en av de mest populære klubbene når du reiser på fotballtur vil første steg være å melde seg inn i supporterklubben til favorittklubben din (eller bli medlem av selve klubben). Her vil du kunne få tilgang på billetter før andre, i tillegg til at turoperatørene ofte har spesialpriser til medlemmer av de respektive klubbenes supporterklubber. Disse billettene selges ofte i pakker med billett til kampen og hotell, og også i noen tilfeller med fly. Et kjapt søk på nettet på hotellene som ofte er inkludert i pakkene, vil gi deg et ganske godt inntrykk av prisen på billettandelen og den er høy. Det vil derfor i de aller fleste tilfellene lønne seg å bestille hotell, fly og billetter separat dersom du klarer å få tilgang på sistnevnte. Dersom det viser seg vanskelig er det mange aktører som tilbyr fotballreiser til England.

 

Hvor skal man lete etter turer?

Det finnes mange aktører i markedet for engelske fotballbilletter, men det er først og fremst viktig å presisere at de eneste autoriserte salgskanalene er direkte gjennom klubbene og deres autoriserte partnere. Dessverre er det som på mange andre områder også mange useriøse aktører, og klubbenes jakt på disse intensiveres for hvert år som går. Man bør derfor ta en skikkelig bakgrunnssjekk av firmaet man velger før man booker tur. Det finnes mange eksempler på kunder som ikke har fått billettene sine i det hele tatt, eller som har blitt nektet adgang på stadion av ulike grunner. Som nevnt er det mange supporterklubber som samarbeider med én turoperatør. Noen har til og med et samarbeid med klubben slik at man til hver kamp har tilgjengelig et visst antall billetter, slik at man slipper å kjøpe en full pakke. I den forbindelse vil du uansett være rimelig sikker på at det er snakk om at det er en seriøs aktør, men det er ikke alltid den billigste måten. Eksempler på seriøse aktører i Norge er Ving/Thomas Cook, Indre Østfold Reisebyrå og Fotballreiser.no. Om du bruker en norsk bedrift, bør denne være medlem av RGF (Reisegarantifondet).

I England er det kriminelt å selge billetter uten autorisert tillatelse. Eksempler på at du er i ferd med å handle med en uautorisert aktør er gjerne ekstremt høye priser (kan fort være 2500+ bare for en billett), at billetten er til salgs lenge før kampen spilles, falske «secure website-logoer», siden presiserer at de ikke er i samarbeid med klubben eller kalles uoffisiell, billetter blir gjengitt som «secondary», eksakt plassering er ikke opplyst og billettene må gjerne hentes på et hotell. De to sistnevnte henger gjerne sammen og indikerer ofte at man låner en sesongbillett av noen. Firmaet vet ikke da på forhånd hvem sin billett du får og kan derfor ikke garantere plass på stadion, noe som gjør at man kan bli plassert blant motstanderens supportere eller på plasser med veldig dårlig sikt. Mange sesongkortinnehavere risikerer sesongkortet inndratt ved å gjøre dette, men det er likevel veldig utbredt. En slik praksis finner man hovedsakelig hos utenlandske aktører, selv om det finnes norske også, så vær veldig sikker før du bestiller. Man sparer gjerne litt penger, men det hjelper lite om man ikke får sett kampen.

Alt i alt bør ikke det å bestille den perfekte fotballturen din være en stor utfordring, men om man ikke får billetter direkte, kan det stikke dypt i lommeboken og da er det viktig at opplevelsen blir veldig god. Ta deg derfor tid til å gjøre god research slik at du vet at du får det du betaler for. Det er verdt hvert eneste minutt investert og når du først har gjort det én gang og forhåpentligvis fått en god erfaring, så vil det gå på skinner neste gang. Bruk gjerne turene til å skaffe deg kontakter lokalt. Kanskje er det der du finner billetten neste gang….

2/5 - (4 votes)
Publisert:
2/5 - (4 votes)