Hvordan sjekke skatten

Enten du er ute etter å sjekke/gjøre endringer på selvangivelsen din eller om du vil sjekke skatteoppgjøret ditt, så gjør du dette enklest på Internett. Skal man dra nytte av disse mulighetene må man først og fremst registrere seg som e-bruker på Skattetatens nettside. Selve registreringen er gjort kjapt og du kan bruke MinID, BankID, Buypass eller Commfides elektroniske signaturer for å fullføre registreringen. Når man registrerer seg som e-bruker skal papir være historie og man vil få flere fordeler. Du vil bli varslet elektronisk på mobil og/eller på e-mail når ny informasjon er tilgjengelig for deg. Alle brev fra Skattetaten (og annen elektronisk post) vil bli tatt vare på i ditt eget arkiv på altinn.no. Du kan svare direkte til saksbehandlere via et svarskjema. Du forhindrer også at uvedkommende for tilgang til dine personlige opplysninger.

 

Sjekke selvangivelsen

En av fordelene man får som e-bruker er at man kan sjekke selvangivelsen på nett ca en måneds tid før den blir tilgjengelig for andre. Når man skal sjekke skatten vil man få en foreløpig beregning av tilgodebeløp eller restskatt. Deretter må man selv verifisere disse opplysningene og eventuelt gjøre de endringene som er nødvendige. En veldig stor andel sender inn selvangivelsen uten endringer og gjerne uten å i det hele tatt sjekke den, men dette kan fort bety at skatteberegningen blir feil. Er du e-bruker trenger du for så vidt ikke foreta deg noe dersom du ikke har endret noe, men det er ikke å anbefale. Når man skal sjekke skatten, bør man etter å ha sjekket foreløpig skatteberegning, ta en gjennomgang av alle postene.

I begynnelsen av hvert år får man tilsendt årsoppgaver fra ulike aktører og det er nå man skal ta fram disse. Eksempler på dette vil være info fra banken om lån/innskudd, kredittkortutskrifter, lønnsbilag eller kommunal info. Første steg er å sjekke at dette stemmer. Det meste er nok innrapportert riktig, men det hender at det forekommer feil. Å ikke sjekke skatten riktig kan derfor koste deg dyrebare kroner. For mange endrer livssituasjonen seg i løpet av et år. Man kjøper kanskje ny bolig, endrer arbeidsplass, begynner på studier eller gifter seg/skilles og alle disse tingene vil sannsynligvis medføre endring i skatteoppgjøret ditt.

Det er også ganske mange punkter som må føres inn manuelt, og disse må man være spesielt oppmerksom på. Har du f.eks lån fra arbeidsgiver må rentefordelen av dette rapporteres inn. Det samme gjelder ved private lån, uansett om du er långiver eller låntaker. Etableringskostnader ved refinansiering og låneopptak vil ikke være med, og kanskje den vanligste, rentefordeling mellom samboere. Som oftest står nemlig hele lånet, inkludert medfølgende rentefordel, bare på én person. Dette må derfor fordeles mellom begge låntakere. Mange er ikke klar over fradragene de har krav på, så selv om det kan virke kjedelig bør man prøve å sette seg inn i dette hvertfall én gang, så kan man heller ta en ny runde ved store endringer de neste årene. Et fradrag mange glemmer, selv om kravene er skjerpet nå, er pendlerfradraget. Har man lang reisevei til jobb, blir dette faktisk kompensert, men du må selv føre det inn.

Alt i alt er moralen i artikkelen her at vi oppfordrer alle til bli e-brukere og til å ha et bevisst forhold til skatten sin. Kanskje får du litt mer å rutte med neste år?

5/5 - (1 vote)
Publisert:
5/5 - (1 vote)