Hvordan skolde mandler

Skoldede mandler er deilig, og mange liker spesielt å ha skoldede mandler i jula. Men hvordan skal man egentlig skolde mandler? Skoldede mandler vil rett og slett si at mandlene har gått gjennom en varmeprosess for å fjerne skallet. Det er veldig enkelt, men kan ta litt tid. Skal du bruke de skoldede mandlene i en kake eller andre retter bør du helst skolde mandlene dagen før.

 

Dette trenger du:
– Mandler (så mange du ønsker)
– Vann
– En kjele
– Evt. et kjøkkenhåndkle som tåler et par flekker

 

Slik gjør du:
Kok opp vann i kjelen. Pass på at det er plass til mandlene i kjelen, så ikke fyll den helt opp med vann. Legg så i mandlene og la de koke eller trekke en liten stund, ca. 5-10 minutter. Jo flere mandler du har i kjelen, jo lengre tid vil det ta på grunn av varmetapet med de kalde mandlene i det varme vannet. Sil så av vannet og la mandlene avkjøles lett. Så kommer det morsomme: nå skal du rett og slett poppe mandler! Har du sensitive hender er det greit å gjøre dette med et kjøkkenhåndkle, men har du smedfingre vil du greie deg uten. Du kan eventuelt gni mandlene mellom hendene til skallet glir av, men dette er lettere med mindre mengder mandler, så har du mange mandler bør du helst prøve å poppe dem.

Når du har fjernet skallet legger du mandlene på et papir eller et (rent) kjøkkenhåndkle og lar dem tørke. Hvor lenge du skal la dem tørke kommer an på hva du skal bruke dem til. Skal du for eksempel lage makroner kan det være lurt å la dem tørke noen ganger så all fuktigheten har fordampet. Makroner er vanskelige nok å få til riktig, så da er det greit å ha forarbeidet gjort ordentlig. Hvis mandlene skal brukes i en kake lar du dem tørke over natta, men skal du lage mandelmel trenger de ikke å tørke så lenge. Et tips til å lage mandelmel er å kjøre dem gjennom i foodprosessoren to ganger og sikte mellom hver gang. Da vil melet bli fint og jevnt.

Lykke til!

4.7/5 - (3 votes)
Publisert:
4.7/5 - (3 votes)