Hvordan skrive CV

CV er forkortelse for Curriculum Vitae som betyr ”en kort beskrivelse av eget livsløp”. CV-en skal fortelle hvem du er, hva slags utdanning du har og hva du har gjort.

CV-en skal alltid følge jobbsøknaden din, og disse skal utfylle hverandre. Det er viktig at CV-en din er ryddig og oversiktlig.

En CV skal gi en oversiktlig og lettfattelig informasjon om utdanning og tidligere erfaring. Målet er at arbeidsgiver raskt skal kunne danne seg et bilde av bakgrunnen din.

 

Kort oppsummert bør din CV være:

  • CV bør være maks to sider
  • Oversiktlig og lett å lese
  • Omvendt kronologisk, det nyeste først
  • Tilpass CVen til den jobben du søker
  • Det er lov å utdype de ulike punktene med noen linjer. Å skrive hvilke arbeidsoppgaver som var tilknyttet tidligere arbeidssteder er fornuftig.

 

Dette bør være med i CV-oppsettet:

Personlige opplysninger:
– Navn, adresse, mailadresse og telefonnummer.
– Fødselsår og land.
– Sivilstatus og eventuelle barn.

 

Utdanning:
– Begynn med å føre opp utdanningen du tok sist.
– Navn på utdanningen, lærested og hvilke år du brukte på å ta utdanningen.

 

Arbeidserfaring og praksis:
– Start med den siste jobben du hadde, før opp stillingstittel, når og hvor lenge du arbeidet der. Du kan også oppgi arbeidsoppgaver i stikkordsform.

 

Kurs og sertifikater:
– Før kun opp de kursene som er relevante for stillingen du søker.
– Tillitsverv og foreninger på skole, idrett og liknende kan også føres opp her.

 

Språk:
– Hvilke språk du behersker muntlig og skriftlig kan være lurt dersom du søker en stilling hvor flere språk kan være en fordel.

 

Fritidsinteresser:
– Enkelte interesser kan vise at du engasjerer deg for stillingen du søker.
– Det kan være lurt å skrive opp interesser som passer til stillingsannonsen.

 

Tips: Om du benytter deg av dette CV-oppsettet har du tatt med det grunnleggende. Det er valgfritt om du lister opp referanser i ditt CV-oppsett. Du kan også skrive at ”referanser kan oppgis ved behov”. Tittel, arbeidsplass og telefonnummer skal være med på eventuelle referanser. Det bør være avklart med referansene på forhånd.

 

CV maler
Her kan du finne en cv mal (word-dokument) som du kan lagre, fylle inn dine egne opplysninger og skrive ut. Det anbefales at du skriver ut på begge sider av et a4-ark om du skal sende/gi din cv i papirform. For litt mer profesjonelt preg kan du lagre din CV som PDF.

 

Norsk CV mal
Nedenfor kan du finne et eksempel av CV på norsk. Denne CVen på norsk er utarbeidet av oss og har med de punktene en norsk cv bør inneholde. Det finnes flere CV maler rundt om på nett, det viktigste er at du finner en som er oversiktlig og ryddig, samt inneholder de punktene beskrevet ovenfor. Bruk gjerne malen som utgangspunkt for din egen CV, men husk at du må tilpasse CV-en din til ulike jobber du søker på.

 

Last ned norsk CV-mal
 

Engelsk CV mal
En engelsk CV mal kan i noen tilfeller være litt annerledes utformet enn en CV på norsk. For å lage CV beregnet for europeiske land, anbefaler vi deg å bruke den såkalte Europass-CVen. Her kan du laste ned maler på hele 13 språk med tilhørende bruksanvisninger og eksempler.

 

Last ned engelsk CV-mal
 

For andre Europeiske CV-maler (engelsk etc) – Se mer

2.5/5 - (8 votes)
Publisert:
2.5/5 - (8 votes)