Hvordan spille på oddsen

Dersom man ønsker å sette penger på idrett har man utallige muligheter. Her hjemme er det stort sett Norsk Tipping som gjelder, mens det i utlandet og på Internett flommer over av spilleselskaper som ønsker en andel av pengene dine. I denne artikkelen skal vi stort sett ta for oss mulighetene for å spille på oddsen på Norsk Tipping sine sider, og da er det Langoddsen som er mest populær og relevant.

 

Opprette konto hos Norsk Tipping

For å kunne spille på Langoddsen må du være registrert spiller hos Norsk Tipping. Registreringen kan selvfølgelig gjøres hos din lokale tippekommisjonær, men aller enklest er det å gjøre dette direkte på nett. Gå da inn på Norsk Tippings nettsider hvor du registrerer dine personalia og overfører penger til din tippekonto. For å kunne registrere deg vil du trenge en mobiltelefon med tilgang til Internett, et betalingskort samt BankID (eller andre alternativer for bankidentifisering). Når kontoen er opprettet er du klar for å spille på oddsen og jakte de store pengene.

 

Kalkulering av odds

Dersom man skal lykkes med oddsspill over tid må man først og fremst forstå hvordan oddsen på en kamp skal leses. Odds er egentlig en annen måte å vise sannsynlighet på og dermed så må man ha et bevisst forhold til hva man mener sannsynligheten for et visst utfall av en kamp er. Tar man f.eks utgangspunkt i at en tilfeldig fotballkamp gir følgende odds for de ulike utfallene; H: 2.85, U: 3.25; B: 2.20, kan du dele de ulike oddsene på 1 for å finne bookmakerens vurdering av sannsynlighet for de ulike utfallene.

H: 1/2.85 = 0,351 (35,1%)
U: 1/3.25 = 0,308 (30,8%)
B: 1/2.20 = 0,455 (45,5%)

Dette betyr i praksis at dersom du tror at f.eks hjemmelaget vinner mer enn 4 av 10 tilsvarende kamper bør du spille på hjemmeoddsen, i motsatt fall bør du la være da du vil tape penger over tid. Et godt eksempel er et terningkast. Det er seks ulike utfall på et terningkast og over tid skal disse teoretisk sett forekomme like mange ganger. Man kan dermed si at det er 1/6 (16.67%)sjanse for å få et gitt utfall. Dette gir en odds på 100/16.67 = 6. Om du alltid spiller til 6 i odds vil du da gå i 0 over tid. Blir du derimot tilbudt 7 i odds på et terningkast, bør du alltid spille.

Vanligvis vil man jo si at det er 100% sjanse for at en kamp skal ha ett av disse utfallene, men om du legger sammen de ulike sannsynlighetene i kampeksempelet over vil du se at totalen i dette tilfellet blir 111,4%. Dette er fordi bookmakeren alltid skal ha en matematisk fordel, som i dette tilfellet er ca 11%. Det vil si at tilbakebetalingsprosenten over tid teoretisk sett vil bli 100-11 = 89%. Her varierer det veldig mellom de ulike bookmakerne, og det er ingen tvil om at Norsk Tipping ofte kommer dårligst ut her. Desto høyere tilbakebetalingsprosent bookmakeren tilbyr, desto høyere teoretisk sjanse vil du ha for å gå i overskudd (selv om du aldri vil oppleve at denne hos samme selskap er over 100%).

Etter hvert som man blir mer dreven kan man gjerne regne ut sin vurdering av kampen/odds selv, da gjerne basert på faktorer som tabell, form, skader, tips osv. Man vil da kunne sette en vurdering på kampene man anser som aktuelle og kun spille dersom man finner ut at oddsen er bedre enn den man har satt selv. Spillet har da verdi for en selv. Det de fleste spillere gjør feil er at de satser penger på kamper, til tross for at oddsen er alt for lav til og med etter egen vurdering.

 

Hva bør man spille på Langoddsen?

Her er det nok like mange råd og tips som det er utfall, men om man er ute etter å vinne over tid vil det som oftest være best å unngå såkalte multispill (hvor man inkluderer flere kamper i samme spill) og holde seg til å tippe på enkeltkamper. Samtidig blir veldig mange spillere dratt mot multispill da man, gitt samme innsats, vil ha muligheten til å vinne høyere premier. Spillerne som jager disse høye utbetalingene er derimot ofte de samme som bookmakerne mye penger på, da sannsynligheten for å vinne naturligvis går ned når oddsen går opp. Mange husker og annonserer gjerne også sine store seire, men glemmer alle bongene som gikk dårlig.

Tipper man bare på kamper som har verdi for en selv (se forrige avsnitt), vil man om man er dyktig til å analysere kamper, vinne over tid. Istedenfor å gå etter de store pengene umiddelbart og gå tom etter kort tid (med mindre man er veldig heldig og lykkes), kan man heller bygges seg opp over tid. Ønsker man å gå etter større premier kan man etter hvert da øke innsatsen på kampene med verdi.

I de aller fleste tilfeller bør man unngå å spille på de store og kjente lagene. Da de fleste som spiller på langoddsen investerer lite tid i å analysere kamper og gjør det mest for spenningens skyld, er det like mange som gjerne spiller på favorittlagene sine. Oddsen på lag som Liverpool, Manchester United, Real Madrid og Barcelona er dermed ofte kunstig lav grunnet risikoen bookmakerne pådrar seg ved massive spill på disse lagene. Man bør også være veldig forsiktig med å spille på store favoritter. Selv om man gjerne anser det som en sikker kamp så vil en odds på f.eks 1,3 bety at et lag må vinne den tilsvarende kampen 8 av 10 ganger. Det vil selvfølgelig være en stor sjanse for at kampen kan gå inn, men med tanke på den beskjedne gevinsten man får tilbake er det veldig ofte ikke verdt risikoen.

Skal man vinne over tid må man være bedre enn bookmakeren man «spiller mot». Gjør derfor et godt forarbeid og søk informasjon. Ofte er det lettere å vinne over tid i lavere divisjoner og mer ukjente ligaer hvor informasjonen om de ulike lagene er allment bekjent. Det finnes mange gode sider på Internett hvor man kan søke oddstips og det kan være lurt å oppsøke disse. En norsk side hvor man finner mange gode artikler om spillstrategiog oddstips er Oddsnet.com. Man bør også sjekke hva andre aktører gir i odds ved å bruke oddssammenligningstjenester som f.eks BetBrain.

Bruker man litt tid og gjør oddstipping til en morsom hobby, vil man ha gode sjanser for å kunne skape seg et overskudd på Langoddsen. Ønsker man å øke sjansene sine kan det også være lurt å skaffe seg en konto hos en eller flere utenlandske bookmakere i tillegg til Norsk Tipping. Vi har allerede vært inne på at tilbakebetalingsprosenten gjerne er høyere og dermed oddsen høyere, og ved å ha konto hos flere spillselskaper kan man også velge den som gir best odds på kampen du vil spille på. Husk bare at enkeltgevinster på over 10000,- er skattepliktige i Norge. Lykke til med spillene dine!

5/5 - (1 vote)
Publisert:
5/5 - (1 vote)