Hvordan steke ribbe

En av de vanligste julemiddagene vi har i Norge er juleribbe. For mange er det krise om ribben ikke er perfekt, og jula er nærmest ødelagt hvis ikke svoren er sprø! Derfor er det særdeles viktig å vite hvordan man skal steke ribbe perfekt. Men her er det flere ting som gjelder: hvilken type ribbe skal man velge og hvor mye ribbe skal man ha pr. person?

 

Ribbetyper

Det finnes flere typer ribbe. De aller vanligste er tynnribbe, midtribbe og familieribbe. Hvilken som er best er helt individuelt og dette er noe hver familie må finne ut av.

Tynnribben er som det høres ut som: den tynnere typen ribbe med flere tynne lag fett. Den er den benholdige delen av sideflesket med ben og svor. Den er ganske jevnt tykk over det hele, og kan derfor regnes som den letteste ribben å lykkes med.

Midtribben er den benholdige midtre delen av ribba med kotelettkammen sittende på. På grunn av dette er det både de lett fettmelerte kjøttstykkene som du finner på tynnribben, men også noen deler med litt mer rent kjøtt. Denne typen ribbe kan være litt vanskeligere å steke enn tynnribben siden den har en litt tykkere del der kotelettkammen sitter. For å få jevnt sprø svor bør man ha noe man kan legge under ribba den siste delen av steketiden sånn at overflaten er vannrett.

Familieribben kommer også fra den delen av ribba som kotelettkammen sitter på, og er ganske lik midtribben. Den største forskjellen på midtribbe og familieribbe er at på familieribben er ryggbeinet fjernet, og den er dermed litt lettere å skjære opp en midtribba. Den bakerste delen av familieribben består av en buklist med svinekammen sittende på, og har dermed lite ben. Dette kan være både en fordel og en ulempe alt ettersom hva man liker i juleribben.

 

Ribbeoppskrift

Man bør regne ca 400-500 gr. ribbe pr. person. Steketiden varierer litt etter hva slags type ribbe man steker, men framgangsmåten er ganske lik til alle typer.

2 kg. ribbe (ca. 4 porsjoner)
Salt og pepper
2 dl. vann

Det aller først du gjør er å rute opp svoren. Dette gjør du ved å bruke en skarp kniv og skjære litt gjennom svoren og ned i spekklaget, først på langs og deretter på tvers. Det er lettere å få sprø ribbesvor hvis du skjærer ruter på størrelse med terninger. Gni deretter inn svoren med salt og pepper, pakk ribben godt inn, og la den stå kjølig i 1-3 døgn.

Når du skal steke ribben (begynn senest 2,5 (for tynnribbe) -3,5 (for familieribbe og midtribbe) timer før servering) legger du ribben i langpannen med svoren opp. Legg en tallerken eller sammenkrøllet alimiuniumsfolie under midten av ribben så den er litt høyere på midten enn på sidene. Dette vil gjøre at fettet renner av ribben etterhvert som den blir stekt. Hell på vann og dekk ribben med aliminiumsfolie. Pass på at folien sitter helt tett på langpannen, da blir dampingen av ribben best.

Forvarm ovnen til 230 grader. Sett langpannen i ovnen og damp ribben i ca. 45 minutter. Ribben vil blåse seg opp lett, og du vil se at svoren begynner å sprike litt. Fjern så folien og sett ned temperaturen til 200 grader. Sett ribben tilbake i ovnen og stek videre. Steketiden varierer nå etter hva slags type ribbe du har. Har du tynnribbe vil steketiden nå være 1-1,5 timer, mens for familieribbe og midtribbe vil steketiden øke med en time til 2-2,5 timer. Husk at uansett hvor mye ribben din veier, vil steketiden være like lang, siden tykkelsen på ribben er konstant.

La så ribben hvile i ca 20. minutter før du serverer ribba.

Hvis svoren ikke har blitt sprø av seg selv under steketiden kan du øke temperaturen til ca 250 grader, eller bruke grillelementene i ovnen til slutt. Pass på at du følger med på ribben hele tiden, det går veldig fort fra myk svor til svidd svor! Er bare deler av svoren blitt sprø, dekker du disse delene med aliminiumsfolie mens du øker temperaturen eller bruker grillen.

Vanlige tilbehør til ribbe er surkål eller rødkål, kokte poteter, epler, saus, rørte tyttebær og medisterkaker.

 

Helstrøms perfekte ribbe

Ønsker du en litt annen variant av juleribben, kan du prøve Helstrøms perfekte ribbe.

Du trenger:

2 kg. tynnribbe
havsalt
hel svart pepper, som knuses
vann
8 sjalottløk, renset
10 fedd hvitløk med skall
1 ss. hvetemel
1 ss. soyasaus
1 ss. Worcesteshiresaus

 

Og til ribbetilbehøret:

1 radicchio
2 ss. ribbefett
2 ss. sherryedikk
1 ss. honning
tørket fiken
aprikos
rosiner
rødvin
rødvinsedikk

 

Begynn først med ribben. Rut opp svoren og salte ribben godt. Pakk den så godt inn og la står kjølig i 1-3 døgn. Skyll så av alt saltet.

Forvarm ovnen til 180 grader. Ha på rikelig med salt og pepper, og legg ribben i en langpanne med svorsiden ned. Hell på vann til svoren er dekket. Ha sjalottløken og hvitløken i langpannen. Stek ribben i 1 time. Snu så ribben og stek videre i 1 time til med svoren opp. Den siste halvtimen (steketiden blir til sammen 2,5 time) øses skyen over ribben med jevne mellomrom.

Ta ut ribben og dekk med alimiuniumsfolie.

Hell så sjyen fra langpannen over i en kjele. Mos hvitløksfeddene gjennom en sikt med en tresleiv. Dryss så over mel, og la det synke helt til bunnen av kjelen før du pisker det godt inn. Ha i soyasausen og Worcestershiresausen og la det koke i et par minutter.

Snitt så radicchioen i grove biter og kok i godt saltet vann. Sil av og legg i en kjele med litt ribbefett, honning og sherryedikken.

Kok så de tørkede fruktene i rødvin og et par skjeer rødvinsedikk i ca. 30 minutter, eller til all væsken er fordampet.

Ribben kan serveres med kokte mandelpoteter, eller mandelpotetpuré, medisterkaker, sosisser, medisterpølse, raddichio rosso, vinterfruktkompott og ribbesausen.

Helstrøms ribbe – se video

5/5 - (1 vote)
Publisert:
5/5 - (1 vote)